Udland

Teenage-pige løj for sin far om bortvisning - ti dage efter blev læreren halshugget

Pigen har indrømmet, at hun løj om den franske lærer, som sidste år skulle have vist sine elever en karikatur af Muhammed.

Da en 13-årig pige i oktober sidste år blev bortvist fra sin skole i Paris-forstaden Conflans-Sainte-Honorine, frygtede hun at få ballade med sin far.

Så hun opdigtede en løgn.

Hun fortalte faren, at hendes lærer havde bedt de muslimske elever i klassen om at forlade lokalet, fordi han ville vise en nøgen karikatur af profeten Muhammed.

Umiddelbart en lille løgn, men den skulle snart vise sig at starte en fatal række af hændelser.

Ti dage senere var læreren Samuel Paty død – halshugget på åben gade af en islamisk terrorist.

Patys familie og en hel nation var efterladt i rædsel, mens pigen og hendes far nu efterforskes for medvirken til terror.

Var slet ikke i skole

Søndag kunne den franske avis Le Parisien fortælle, at pigen, som kun er kendt under navnet Z, i retten har indrømmet, at hun slet ikke var i skole den skæbnesvangre dag i efteråret.

Ifølge avisen turde pigen ikke fortælle sin far den egentlige grund til, at hun ikke var i skole. Hun var nemlig blevet bortvist på grund af pjæk og dårlig opførsel.

6. oktober sidste år underviste Samuel Paty i historie på skolen College du Bois d'Aulne i Conflans-Sainte-Honorine. Som et led i undervisningen opstillede læreren dilemmaet ”at være eller ikke være Charlie” – med reference til hashtagget #JeSuisCharlie, der opstod i kølvandet på massakren på satiremagasinet Charlie Hebdo i 2015, hvor 12 personer blev dræbt af terrorister.

Ifølge eleverne i klassen tilbød Paty, at de kunne lukke øjnene eller vende sig om, hvis de ikke havde lyst til at se den karikatur af profeten Muhammed, han ville vise.

En lille løgn med store konsekvenser

Men to dage efter episoden fortalte 13-årige Z sin far, at læreren havde bedt eleverne forlade klassen, hvis ikke de ville se en karikatur af en nøgen Muhammed. Hun påstod, at hun havde brokket sig til læreren, og at det var derfor, hun var blevet bortvist fra skolen.

Historien fik pigens far, 48-årige marokkansk-fødte Brahim Chnina, til i vrede at dele en video på Facebook, hvor han langede ud efter Samuel Paty og krævede, at han blev fyret fra skolen. I en anden video anklagede faren Paty for at være diskriminerende.

Den ophidsede far klagede også til skolen og beskyldte Samuel Paty for at sprede pornografisk materiale. Det ledte til beskyldninger om, at der var islamofobiske tilstande på skolen.

Og så gik det stærkt.

Vreden og anklagerne mod skolen - og især historielæreren Samuel Paty - spredte sig som en steppebrand på de sociale medier. Inden længe nåede historien den 18-årige radikaliserede tjetjener Abdoullakh Anzorov, som i en tidlig alder var flygtet til Frankrig.

Da han hørte historien om Paty og Muhammed-tegningen, pakkede han sit grej og rejste til Conflans-Sainte-Honorine. Her betalte han to elever fra skolen for at identificere læreren. Han ventede, til Paty fik fri, angreb ham på åben gade og skar hovedet af ham.

Den unge piges løgn var nu i sidste ende resulteret i drabet på en ægtemand og far til en fem-årig dreng.

Farens ansvar

Pigen fastholdt ifølge avisen Le Parisien sin historie, indtil anklagerne i sagen fremlagde en række vidneudsagn fra hendes klassekammerater, som sagde, at pigen ikke var i skole den dag i oktober i fjor – og at Paty ikke havde bedt eleverne om at forlade klasselokalet.

Pigens forsvarer, Mbeko Tabula, mener, at skylden for tragedien ikke bør hvile på den unge teenagepige.

- Det var farens overdrevne adfærd – at filme og dele en video med anklager mod læreren, der førte til denne spiral. Min klient har løjet, men selvom hun havde talt sandt, var hendes fars reaktion stadig ude af proportioner, siger forsvareren Mbeko Tabula til Le Parisien.

Den 13-årige piges far efterforskes for medvirken til terror.

- Jeg havde aldrig troet, min video ville blive set af terrorister. Det var ikke min mening at skade nogen. Det er svært at forestille sig, hvordan vi er endt her – en lærer er blevet myrdet, og jeg får skylden, siger Brahim Chnina til Le Parisien.

Terroristen Abdoullakh Anzorov blev kort efter drabet konfronteret af politiet. Han gik til angreb på betjentene med sin kniv og blev skudt og dræbt på stedet.