Sidste år var Tjekkiet et foregangsland - nu balancerer landet på kanten af katastrofen
Efter en mislykket genåbning før jul er Tjekkiet nu på en uhyggelig førsteplads, når det gælder covid-19.
Døden banker på hver dag i Tjekkiet, og han banker hårdt.
TV2-fotograf Mark Thestrup og jeg oplevede det i bogstaveligste forstand, da vi var i gang med optagelser i krematoriet i provinsbyen Liberec: Pludselig buldrede det hårdt mod metalporten.
Udenfor ventede en ambulance fra det lokale sygehus med endnu en covid-19-død i en ligpose.
Med foreløbig over 20.000 corona-døde i et land med en befolkning blot dobbelt så stor som den danske, indtager Tjekkiet en sørgelig førsteplads.
Næst efter lillebitte San Marino er Tjekkiet det land i verden, som har flest døde pr. indbygger.
På krematoriet i Liberec har de taget konsekvensen, fortæller krematoriechef Jiri Kovacicin. Byen hører ellers ikke til de værst ramte, men andre krematorier i Tjekkiet er nu så hårdt belastet - en enkelt er brudt helt sammen - at der er brug for aflastning, så derfor har man nu indført toholdsdrift ved krematorieovnene i Liberec.
Den dødelige juleåbning
Tjekkiet er et land, der balancerer på kanten af en corona-katastrofe, og forklaringen er ganske enkel, lyder der fra matematikeren og økonomen Rene Levinsky, som vi møder i en park i Prag-bydelen Vysocany.
- Vi er i alvorlige problemer, fordi vi lod tingene være åbne alt for længe.
Rene Levinsky er, som den tyske avis Süddeutsche Zeitung skriver, en mand "hvis prognoser ofte viser sig at holde stik, men hvis advarsler sjældent bliver hørt".
Ifølge Rene Levinsky er et af problemerne paradoksalt nok, at Tjekkiet klarede sig usædvanligt godt gennem pandemiens første bølge sidste forår, da regeringen gennemførte en konsekvent nedlukning, og som det første EU-land indførte pligt til at bruge mundbind.
- Når det gik så godt, så fik det mange til at konkludere, at virussen ikke var så farlig, for antallet af smittede og døde var jo så lavt.
Men i stedet for at forsvinde, så vendte virussen tilbage med fornyet styrke, også i Tjekkiet. Situationen blev ikke bedre af, at regeringen i december måned besluttede at åbne alle forretninger.
Allerede inden jul måtte man dog igen ændre kurs og genindføre den skrappe lockdown, som havde været gældende siden oktober.
Men da var det for sent.
Dødstallet røg i vejret og er fortsat med at stige og stige. Især den britiske mutation har sat turbo på pandemien.
Resultatet er travlhed på landets krematorier og noget nær undtagelsestilstand på sygehuse i de værst ramte områder.
- Når først man når så høje dødstal, så har man brug for en endnu hårdere lockdown i hele to måneder, men det er der ingen, der har tålmodighed til, og det er derfor vi balancerer på kanten, lyder den nedslående konstatering fra matematiker Levinsky.
Et land på bristepunktet
Hvad det vil sige at være et land, der balancerer på kanten af en corona-katastrofe, får vi et lille indblik i, da det lykkedes at få lov at besøge universitetshospitalet i Prag-bydelen Motol.
Sygehuset er Tjekkiets største, og her er ikke bare intensiv-afdelingen, men også tre andre afdelinger optaget af covid-19 patienter.
- Patienter her går igennem den sværeste periode af deres liv. Også deres pårørende, som er bange for, om deres kære skal overleve, forklarer afdelingschefen Jan Berousek, efter at TV 2s hold er blevet klædt i engangs-beskyttelsesdragter med plastikposer på fødderne, hårnet, beskyttelsesbriller og ekstra tætte mundbind.
Mens vi er på besøg på afdelingen, hvor respiratorer og avancerede hjerte-lunge maskiner holder patienternes vitale organer i gang, må overlægen et par gange besvare telefonopkald fra kolleger fra andre sygehuse og afdelinger, som gerne vil have overført patienter til intensivafdelingens specialister.
Hver gang er svaret nej.
Der er simpelthen ikke plads.
Presset bliver enormt
For at lette på trykket, har de tjekkiske myndigheder forhandlet med både Polen, Tyskland og Schweiz om at tage tjekkiske covid-19 patienter under behandling. For på universitetshospitalet i Motol er fornemmelsen, at man slet ikke er ovre det værste.
- Presset på hospitalerne vil blive enormt de næste par uger, og antallet af patienter vil accelerere, lyder det fra overlæge Berousek.
Også matematiker og prognosemager Rene Levinsky frygter, at det vil tage uger, før landet er igennem det værste.
- Først i slutningen af maj er vi sluppet ud af klemmen. På det tidspunkt vil alle enten være smittet eller vaccineret. På det tidspunkt vil måske 50.000 mennesker være døde. Fuldstændig uden grund. Det er meget sørgeligt, forklarer han i dagens udgave af Süddeutsche Zeitung.
Døden banker på
Under besøget på universitetshospitalet oplever vi et lille lyspunkt på afdelingen. En patient bliver gjort klar til at blive sendt videre til en anden afdeling, fordi han nu ikke længere har behov for at være koblet til en respirator. Det giver patienten nyt håb, og det frigør ikke mindst en sengeplads på en afdeling, hvor ressourcerne er spændt til bristepunktet.
- Patienten bagved er lige afgået ved døden, hvisker en af afdelingens overlæger et par minutter senere i øret til afdelingschef Berousek, mens vi bevæger os ned ad hospitalsgangen.
Døden banker på hver dag i Tjekkiet, og også på intensivafdelingen må personalet en gang imellem bøje sig for overmagten.