Udland

Brutalt drab på homoseksuel mand ryster Belgien

Mindreårige mistænkt for at lokke manden i en fælde – nu advarer flere om en gift i samfundet.

Fredag aften forlod 42-årige David Polfliet sit hjem i den lille flamske by Sinaai og kørte afsted mod byparken i Beveren, lidt uden for Antwerpen. Her havde han aftalt at mødes med en ung mand, han havde truffet på datingappen Grindr. En date, der skulle vise sig at få fatale konsekvenser.

For David Polfliet vendte aldrig hjem efter mødet. Og lørdag morgen fandt en tilfældig forbipasserende hans gennemtævede lig gemt bag nogle buske i udkanten af parken.

Flere belgiske medier skriver, at David på stedet blev konfronteret af tre unge drenge, der gik til angreb på ham med slag og en kniv. De skulle bevidst have lokket ham i en fælde ved at oprette en falsk datingprofil, som de brugte til at arrangere et møde.

Den belgiske anklagemyndighed har endnu ikke bekræftet mediernes oplysninger. I en erklæring lyder det, at den 42-årige har været udsat for ekstrem vold med døden til følge, og at man undersøger sagens omstændigheder.

Mindreårige anholdt

Mandag blev tre drenge på 16 og 17 år anholdt, mistænkt for at stå bag drabet. Politiet kom i efterforskningens spæde timer på sporet af den ene, mens de to andre har meldt sig selv til politiet.

De tre unge har alle flere domme på straffeattesten, blandt andet for hærværk og røveri. De sidder nu varetægtsfængslet og venter på at blive stillet for en dommer.

De seneste par uger har yderligere to homoseksuelle mænd været udsat for vold i samme område, som drabet fandt sted. Ifølge tv-stationen VRT blev de to mænd efter sigende også lokket i en fælde via en datingapp for homoseksuelle.

Politiet undersøger nu, om der er en forbindelse mellem sagerne.

Kærlighed vinder

Drabet har chokeret og vakt stor opsigt i Belgien – og detaljerne omkring drabet har medført en storm af støtte og tilkendegivelser på sociale medier.

På Twitter trender hashtaggene #loveislove og #homohaat (homohad, red.), hvor brugere deler billeder og opfordrer til forståelse og respekt for homoseksuelle.

Mandag aften lyste fodboldstadionet i Gent op i regnbuens farver til ære for den dræbte.

På Twitter har den belgiske premierminister, Alexander De Croo, udtrykt chok over "det ekstreme homohad", der fandt sted i Beveren, og tirsdag lagde han en video op med budskabet:

- Der er ikke plads til had i vores land. Love wins.

På videoen ses regnbueflaget vaje side om side med det belgiske og EU-flaget på det føderale parlament i hovedstaden Bruxelles.

Rundt omkring i Bruxelles har "Love wins"-budskabet også fundet vej til flere butiksvinduer.

Frygter for fremtiden

Drabet på David Polfliet har også vakt stor bekymring hos LGBTQ-foreninger i Belgien, der fortæller om et stigende antal trusler og hadforbrydelser mod homoseksuelle de senere år.

Wim Raes, formand for holebi-foreningen Tiszo, hvor ofret var aktiv, advarer om den eskalerende vold og frygter for lignende hændelser.

- Homofobi har altid været en underliggende gift i vores samfund. Vi (homoseksuelle, red.) har altid været udsat for både fysisk og verbal vold, siger han til VRT. Han opfordrer desuden til at være ekstra varsom, hvis man aftaler et fysisk møde med én, man ikke kender.

- Faren ved datingapps undervurderes alt for ofte. Jeg har advaret om det i årevis, for et profilbillede er ofte falsk. Lignende hændelser har allerede fundet sted i udlandet, men nu er fænomenet altså også kommet til Belgien, siger han.

Den belgiske anklagemyndighed forventes at udtale sig i sagen, når de mistænkte har været for en dommer.