Udland

USA foreslår, at Taliban kommer med i Afghanistans regering

Den amerikanske udenrigsminister har fremlagt et detaljeret forslag til, hvordan de stridende parter i Afghanistan kan dele magten.

USA foreslår nu, at Taliban får del i regeringsmagten i Afghanistan.

Den amerikanske regerings holdning er, at der skal dannes en midlertidig samlingsregering med lige mange repræsentanter fra den nuværende regering og fra oprørsstyrkerne fra Taliban, skriver Washington Post mandag.

Ideen bliver lagt frem i et brev fra den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken til den afghanske præsident Ashraf Ghani.

Det otte sider lange brev er blevet lækket i Afghanistan og blev søndag offentliggjort i det afghanske medie Tolo News.

I Washington afviser den amerikanske regering at kommentere brevet.

- Det er vores generelle politik, at vi ikke kommenterer på en påstået korrespondance med udenlandske ledere, siger en talsmand for Udenrigsministeriet.

Ikke USA's beslutning

Den afghanske regering har til gengæld ikke tøvet med at afvise det amerikanske forslag i al offentlighed.

Vicepræsident Amrullah Saleh siger i en kommentar, at det kun er Afghanistans valgte regering, ”der kan lede landet”.

- Vi takker USA for deres støtte. De kan træffe beslutninger om deres tropper her i landet, men ikke på vegne af det afghanske folk, siger han.

Taliban nøjes med at bekræfte, at bevægelsen har fået en kopi af planen.

- Den bliver diskuteret nu. Og efter den diskussion når vi frem til en holdning, siger Mohammad Naeem, der er talsmand for Talibans politiske kontor i Doha.

Tilbagetrækning

I brevet advarer den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken om, at USA kan trække de sidste 2500 amerikanske soldater ud af Afghanistan senest 1. maj.

Den dato blev aftalt mellem præsident Trumps regering og Taliban, da de to parter holdt direkte forhandlinger i Doha sidste efterår. De forhandlinger blev gennemført uden deltagelse af den afghanske regering.

Udenrigsminister Blinken advarer nu den afghanske præsident om, at selv om der er kommet en ny præsident i USA, så er en fuldkommen amerikansk tilbagetrækning stadig en mulighed.

Og at det kan betyde, at Taliban hurtigt erobrer kontrollen med en større del af Afghanistan.

Derfor er det vigtigt, skriver Blinken, at præsident Ashraf Ghani så hurtigt som muligt giver sin støtte til det amerikanske forslag.

- Jeg gør dette helt klart for dig, så du kan forstå, hvor hastende, jeg mener, dette er, skriver Blinken.

Ligelig fordeling

Det amerikanske forslag er en midlertidig regering med lige mange medlemmer fra præsident Ashraf Ghanis nuværende regering og fra Taliban.

USA foreslår, at landet enten skal ledes af en udpeget præsident og en udpeget premierminister – en fra hver lejr – eller af en udpeget præsident og et ligeligt fordelt antal vicepræsidenter.

Alle disse personer skal være overgangsfigurer, og får forbud mod at fortsætte i regeringen, efter der har været afholdt frie valg.

På samme måde skal posterne som provinsguvernører og Højesteretsdommere fordeles ligeligt.

Det amerikanske forslag slår fast, at Islam skal være Afghanistans officielle religion, og at der skal oprettes et særligt ”Øverste Råd for Islamisk Ret”, der skal rådgive alle statslige institutioner. Amerikanerne understreger dog, at Afghanistans uafhængige retssystem skal have det sidste afgørende ord i alle spørgsmål.

En rolle til Iran

En opsigtsvækkende detalje i Blinkens brev er, at den amerikanske regering er parat til at give Iran en rolle i diskussionerne om Afghanistans fremtid.

Blinken skriver, at USA har bedt FN om at indkalde til et møde mellem udenrigsministrene fra de store nabolande og stormagterne – det vil sige USA, Rusland, Kina, Pakistan, Indien og Iran.

- Det er min opfattelse, at disse lande deler en legitim interesse i et stabilt Afghanistan og bliver nødt til at samarbejde, hvis det skal lykkes for os, skriver Blinken.