Prins Harry og Meghan forsøger at vinde folkets sympati, siger brandingekspert
Parrets optræden i Oprah-interview er en måde, hvorpå de kan holde sig relevante efter bruddet med det britiske kongehus, vurderer ekspert.
I nat dansk tid valgte den britiske prins Harry og hans kone hertuginden af Sussex, Meghan, at stille sig offentlig frem og fortælle om deres oplevelser i det britiske kongehus i et interview med den amerikanske talkshow-vært Oprah Winfrey.
Det var parrets første offentlige interviewoptræden, siden de i starten af 2020 meldte ud, at de ikke længere kommer til at tage del i de kongelige pligter. Dengang angav de pressen som en væsentlig grund til deres afsked og udtalte i samme forbindelse, at de gerne ville være i fred.
Så hvorfor vælger parret nu at stå frem i et to timer langt interview?
Ifølge Carsten Herholdt, der er brandingekspert og ejer af The Brand Agency, handler det for Meghan og prins Harry om at vinde folkets sympati.
- Det handler om parrets fremtid og deres mulighed for at leve et liv efter det her, siger han til TV 2.
Han mener, at de - ved at afsløre tragiske detaljer fra deres tid i kongehuset - kan vende deres exit fra kongehuset til et gennembrud, hvis de altså spiller deres kort rigtigt.
En fortsættelse af Dianas historie
I interviewet afslørede Meghan, at parret allerede var blevet gift, da deres bryllup blev transmitteret 19. maj 2019.
Og det er et tydeligt eksempel på, at den rolle, der følger i kølvandet på at være kongelig i Storbritannien, har været for stor for dem, mener Carsten Herholdt.
- Det offer, de har gjort sig ved kun at skulle parere ordre og se ud som om alt er perfekt, kan vi ikke sætte os ind i. Det tangerer en fortsættelse af Dianas historie, siger han med henvisning til prins Harrys mor.
Brandingeksperten forklarer, at prins Harry og Meghans åbenhed kolliderer med den aura, som kendetegner kongehuset. Med aura mener han en form for distancering, der for mange mennesker gør hoffet til et magisk sted. Men som også har gjort det umuligt for parret at være dem selv.
Derfor kan interviewet ifølge Carsten Herholdt ses som et angreb på den ene ting, som det britiske kongehus ikke kan tage til genmæle mod, nemlig åbenhed.
Et opgør med den stærke institution
Under interviewet gav Meghan også udtryk for, at hun har oplevet racisme bag murene på Buckingham Palace. Hun fortalte, at det britiske kongehus var bekymret for, hvor mørk deres nu snart toårige søn Archie ville blive, og derfor var der tvivl om, hvorvidt han kunne blive prins.
Carsten Herholdt mener, at udsagnet skal ses som et opgør med de stærke institutioner - som for eksempel det britiske kongehus er. Noget, der ifølge ham er meget oppe i tiden med blandt andet også MeToo og Black Lives Matter.
- Så snart der er nogle stærke institutioner, som underkender folks frihed, så ligger sympatien i udgangspunktet hos dem, der ligger ned, siger brandingeksperten og uddyber:
- Vi vil gerne se, at det lykkes for dem. Men hvis de skal lykkes med et brand, som ikke bare er, at de undveg posten (som kongelige, red.), har de en sag at kæmpe.
Vil altid være en del af kongehuset
Prins Harry og Meghan er ikke længere på det britiske kongehus' lønningsliste. I forbindelse med deres afsked fra kongehuset oplyste parret, at de ville være økonomisk uafhængige og betale skatteyderes penge tilbage.
Dette kan ifølge Carsten Herholdt også spille ind i parrets beslutning om at give et stort interview med Oprah Winfrey. Han tror, at især Meghan har et behov for at vise, at hun kan komme tilbage til filmlærredet.
Meghan var inden hun fandt sammen med prins Harry skuespiller og især kendt for sin rolle i advokatserien 'Suits.'
Men prins Harry vil for altid være kendt som prins Harry, siger Carsten Herholdt.
- Selvom de har forladt kongehuset, har de ikke forladt kongehuset. For det vil stadig være tidligere prins Harry, og det er det, der gør dem interessante, understreger han og fortæller, at deres offentlige optræden derfor også kan ses som en måde, hvorpå parret kan bevare forbindelse til kongehuset og derved holde sig relevante.
Den amerikanske tv-kanal CBS har ifølge Wall Street Journal betalt mellem 44 og 56 millioner kroner for rettighederne til interviewet med Oprah Winfrey og hertugparret.
Ifølge parrets talsmand tjener prins Harry og Meghan Markle dog ingenting på at stå frem - udover den opmærksomhed, der unægtelig følger med.
Skal ikke forvente respons fra kongehuset
Det britiske kongehus har tidligere meldt ud, at de ikke vil kommentere på interviewet.
Og det kommer de med al sandsynlighed til at holde fast i, siger Lone Theil, der er journalist og forfatter og har dækket det britiske kongehus i mange år, til TV 2.
Hun forventer heller ikke, at det britiske kongehus vil lide et knæk som følge af prins Harrys og Meghans udtalelser. Men de kan få fundamentet til at krakelere.