Coronavirus

Pres for flere restriktioner i Sverige, men Tegnell står fast på sin strategi

Oppositionen presser på for strammere restriktioner, mens Sverige står over for en tredje bølge af coronasmitte.

Sverige har de seneste par uger oplevet en voldsom stigning i antallet af coronasmittede.

Det får nu lederen af oppositionspartiet Centerpartiet, Annie Lööf, til at kræve strengere restriktioner.

- Vi befinder os i en tredje bølge, og for at den ikke skal udvikle sig til en tsunami, der er helt ude af kontrol, skal restriktionerne strammes nu, siger Annie Lööf til SVT.

Hun kræver blandt andet, at indkøbscentre og fitnesscentre lukker ned. Desuden skal restriktionerne for restauranterne strammes.

- Vi ønsker at virksomheder, hvor smitten spredes lukker ned, men vi ønsker samtidig fuld kompensation, lyder det fra oppositionslederen.

Tegnell står fast

Centerpartiets leder får opbakning fra professor i virologi, Frederik Elgh:

- Det er tid nu til en kortere periode med seriøse restriktioner for at reducere smittespredningen til et mere kontrolleret niveau.

Statsepidemiolog Anders Tegnell afviser kravet om nedlukning og holder fast i sin strategi. Han mener, at de nuværende restriktioner har den ønskede effekt og siger, de er vejen frem for at bremse smittespredningen.

- Man er nødt til at tænke sig meget grundigt om, inden man indfører flere restriktioner – og forsøge at finde stramninger, der har både stor effekt og få negative konsekvenser, siger Anders Tegnell til SVT.

Desuden mener Tegnell ikke, at det vil hjælpe med yderligere restriktioner i en periode – fordi effekten af vaccinerne ikke vil være synlige før engang i løbet af sommeren.

- Nu mener flere, at vi skal lukke ned i et par uger – uden at vide, hvilken effekt det får. Vi ved med sikkerhed, at vi ikke har set den ønskede effekt af vaccinerne i løbet af de kommende uger. Vi kan ikke forvente en reel effekt før engang i juni eller juli, siger statsepidemiolog Tegnell.

Ingen nedlukningshammer

Der er ingen tvivl om, at presset for mere handling er stigende i Sverige, men indtil videre holder sundhedsmyndighederne og regeringen fast i deres linje.

Det siger TV 2s nordiske korrespondent, Jesper Zølck:

- Også selvom det med den nye pandemilov er blevet juridisk muligt for den svenske regering at agere langt mere aggressivt, hvis de ville.

Ifølge Jesper Zølck er der altså ikke noget, der tyder på, at den store nedlukningshammer kommer i brug lige nu:

- Tegnell erkender, det er en svær balance, men i Sverige ser man også på lande som Frankrig eller Storbritannien, der har haft voldsomme nedlukninger, men har samme antal - eller flere - døde med covid-19 per indbygger som Sverige.

Smittespredning skyldes nye mutationer

I øjeblikket er der hårdere restriktioner i det svenske samfund end på noget andet tidspunkt. Men det er alligevel langt fra de begrænsninger, vi har set i Danmark.

De svenske restriktioner sætter begrænsninger på, hvor mange mennesker der må være i butikker, sportshaller, varehuse og festlokaler. Reglerne gælder ikke for skoler, den kollektive trafik eller restauranter.

Den øgede smittespredning skyldes ifølge Anders Tegnell de nye coronamutationer, der spreder sig 50 til 70 procent hurtigere i samfundet end den oprindelige virus.

I værste fald kan det betyde en fordobling af smittespredningen, advarer Tegnell.

Risikerer 14.000 nye smittede om dagen

Sundhedsmyndighederne har opstillet en række forskellige scenarier for smitteudviklingen. I det alvorligste scenarie tager man udgangspunkt i, at svenskerne vil have lige så mange sociale kontakter som i efteråret, og at de nye mutationer vil være 50 procent mere smitsomme.

Holder det scenarie stik, vil smitten i Sverige kulminere i slutningen af april med 14.000 nye daglige smittetilfælde. Til sammenligning ligger tallet i dag mellem 4000 og 6000.

- Det, vi gør de næste uger, kommer til at få stor indflydelse på, hvordan foråret udvikler sig, sagde Anders Tegnell på et pressemøde i sidste uge.

Ifølge Johns Hopkins Universitetet har Sverige med 10,1 millioner indbyggere registreret 684.961 coronatilfælde, mens Danmark med 5,8 millioner indbyggere har registreret 215.528 tilfælde. Det betyder, at smittetallet i forhold til indbyggertallet er knapt dobbelt så højt i Sverige.

I Sverige er 13.003 døde med coronavirus, mens tallet i Danmark er 2380. Det betyder, at dødstallet i forhold til befolkningstørrelsen er tre gange højere i Sverige.