Udland

Britisk presse jagter svaret: Hvem var det, der talte om babyens hudfarve?

Interviewet rejser nogle store spørgsmål om den britiske kongefamilie, vurderer royal kommentator efter Harry og Meghan-interview.

Det meget omtalte interview med de tidligere medlemmer af det britiske kongehus prins Harry og hertuginde Meghan har efterladt et spørgsmål hængende i luften, som den britiske presse nu vil sætte alt ind på at få opklaret.

Spørgsmålet er ganske enkelt: Hvem var det medlem af kongehuset, der spurgte, hvilken hudfarve deres baby ville få?

Det forudser en erfaren kender af kongehuset, Dickie Arbiters, der tidligere har arbejdet som Dronning Elizabeths pressetalsmand fra 1988 til 2000 og nu arbejder som hofkommentator i de britiske medier.

Han mener også at vide, hvordan pressens jagt vil ende.

Nemlig med, at man aldrig vil finde ud af det.

- Jeg tror aldrig, det kommer frem. Jeg tror, Harry vil holde mund, siger Dickie Arbiters til TV 2.

Offentligheden må nøjes med det, som intervieweren Oprah Winfrey selv har fortalt i dag. Nemlig, at hun har fået at vide fra Harry, at det hverken var dronning Elizabeth eller prins Philip, der kom med den sårende bemærkning.

Det beskidte vasketøj

Som tidligere medarbejder ved hoffet er Dickie Arbiters bestemt ikke nogen tilhænger af, at medlemmer af kongefamilien ”hænger sit beskidte vasketøj til offentligt skue”.

Men når det er sagt, så medgiver han, at parrets interview hos Oprah Winfrey indeholdt nogle opsigtsvækkende afsløringer:

- Spørgsmålet om babyens hudfarve var chokerende. Det er racistisk. Og med hensyn til Meghan, så var det noget af en afsløring, at hun undervejs i sin graviditet følte sig så chikaneret af den britiske presse, at hun var selvmordtruet, siger Dickie Arbiters.

Se klippet fra interviewet om babyens hudfarve herunder - og se flere klip fra interviewet i denne artikel:

Og – tilføjer han – i den situation var det ekstra chokerende, at hun forsøgte at få hjælp hos hoffet, men uden at få det.

- Folk omkring den kongelige familie er gode til at beskytte familien. Men de er nok ikke så gode til HR-arbejde, når et medlem af familien beder om hjælp og ikke kan få det, siger han.

Svær krisestyring

I Dickie Arbiters tid som pressetalsmand var der også rigeligt med kongelige skandaler at tage sig af. Prins Charles og prinsesse Diana blev skilt, og prinsesse Diana gav et opsigtsvækkende interview med BBC om de ægteskabelige problemer.

Senere fulgte prinsesse Dianas død ved en trafikulykke i Paris, og den voldsomme kritik af kongefamilien for ikke offentligt at udtrykke sorg over ulykken.

Og interviewet hos Oprah Winfrey er efter hans mening oppe i den samme størrelsesorden.

Med over 17 millioner seere i USA er interviewet det mest sete fjernsyn det seneste år, bortset fra Super Bowl. Og det er ikke nogen let opgave for det britiske hof at reagere på så barsk en kritik, siger Dickie Arbiters:

- Det er svært at lave krisestyring i den kongelige familie. Hvis du er i en stor virksomhed, så sender du firmaets øverste direktør ud for at give en undskyldning. Men det kan du ikke gøre med de kongelige. De lader sig ikke stille frem foran en mikrofon og et kamera for at sige: ”Undskyld, vi begik en fejl”, forklarer han.