Coronavirus

TV 2 besøger epidemiens første epicenter i Italien: - Det var en kæmpe tragedie

TV 2 har besøgt den norditalienske by Bergamo, et år efter coronavirussen lagde byen ned.

I marts 2020 ramte coronavirussen for alvor det europæiske kontinent, og bjergbyen Bergamo i den norditalienske provins Lombardiet blev nyt epicenter for den dødelige virus.

På blot en måned døde 4500 personer i byen med covid-19, og Bergamo blev et skræmmebillede på, hvor galt det kan gå, hvis smitten ikke bliver inddæmmet.

TV 2 har besøgt den hårdt prøvede provins et år efter virussens første voldsomme udbrud. Nu er der omkring 100 patienter indlagt med coronavirus på det lokale hospital, og sundhedspersonalet kan godt følge med indlæggelserne denne gang.

- Men jeg vil reflektere over det og tillade mig at være træt, når det hele er slut, erkender cheflæge Luca Lorini, som arbejder på intensivafdelingen på Papa Giovanni XXIII-hospitalet i byen.

Tæt på bristepunktet

For blot et år siden var hospitalet nær bristepunktet, da mere end 500 patienter var indlagt på samme tid. Alvorligt smittede lå tæt pakket på gangene koblet til iltmasker.

Patienter døde i så faretruende hurtigt et tempo, at lighusene og krematorierne i Bergamo ikke kunne følge med. Hele verden så derfor billederne af, hvordan lastbiler fra det italienske militær kørte i karavane ud af byen lastet med lig i kister.

- Det var helt ufatteligt. Ingen af os forestillede os, at vi skulle opleve det, siger Luca Lorini.

Heller ikke byens kirker havde plads til at give de mange døde en ordentlig bisættelse. I stedet stod de mange kister på rad og række på kirkegulvet.

- Hele gulvet var fuld af kister. Vi havde fjernet bænkene, husker præsten Marco Bergamelli tilbage, da TV 2 besøger hans kirke i Bergamo.

- Det var en kæmpe tragedie. Det var som en lavine, der lige pludselig ramte os.

En verden i grus

Og lavinen tog mange med sig. Bergamos kirkegårde har hele afsnit, som udelukkende er indrettet til de mange coronadødsfald, og de fleste af byens 120.000 indbyggere har en slægtning eller ven begravet.

Taxachaufføren Stefano Sturaro mistede sin mor i den første bølge. Savnet stikker stadig, da TV 2 møder ham ved moderens gravsted.

- Vores verden styrtede sammen. Selvfølgelig kan døden komme, når man er oppe i årene, men det var pludselig alle på én gang, fortæller han.

Siden coronaen ramte Italien har landet haft tre millioner smittetilfælde. Næsten 100.000 italienere er døde med covid-19.