Udland

Tusinder af australiere festede til Pride-parade og stadionkoncert i Sydney

3000 var til LGBT-demonstration i Sydneys gader, mens 35.000 tog til koncert på Sydneys cricket-stadion ved den årlige Mardi-Gras fejring i byen.

Mens vi i Danmark fortsat lever med et forsamlingsforbud på fem, er situationen en ganske anden i Australien.

Her har man haft coronasmitten under kontrol de sidste mange måneder, og det seneste coronarelaterede dødsfald i landet er tilbage fra 28. december sidste år.

Succesen med at holde coronavirussen nede har givet australierne muligheder for at holde større arrangementer, som de fleste andre lande kun kan drømme om.

I weekenden blev Pride-paraden Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras afviklet med et deltagerantal, der giver mindelser om en tid fra før coronapandemien hærgede.

3000 LGBT-forkæmpere fyldte Sydneys gader og gik med regnbueflag i hånden og slagord i munden ned ad Oxford Street.

Den australske delstat New South Wales' sundhedsmyndigheder havde i ellevte time givet tilladelse til at afvikle LGBT-demonstrationen, der normalt tillader 500 personer at samle sig til demonstration.

- Sammen går vi med stolthed imod homofobi, bifobi, transfobi og racisme. Vi står over for mange udfordringer og uretfærdigheder, lød det fra organisationen bag, Pride in Protest.

Temperaturtjek på stadion

Samtidig, men andetsteds i byen, mødte 35.000 frem til LGBT-parade og koncert med popstjernen Rita Ora på Sydneys største cricket-stadion.

Rita Ora, der bor i England, havde selv måtte udstå to ugers karantæne for at komme ind i Australien, og det fremmødte publikum skulle også vænne sig til skærpede forholdsregler.

De fik alle tjekket deres temperatur ved en af de 130 forskellige indgange, og blev inddelt i grupper af 500 på forskellige dele af stadion. Her skulle de forblive siddende under stadion-arrangementet.

909 personer er døde med covid-19 i Australien, der har 25 millioner indbyggere.

Australien efterlyser vacciner

Australien er indtil videre sluppet nådigt fra coronapandemien.

Det er selv om landet kun har givet 76.073 vaccinedoser, og dermed vaccineret 0,30 per 100.000 indbygger.

Til sammenligning er der vaccineret 12,4 per 100.000 indbygger i Danmark.

Hovedårsagen hertil skal findes i, at den australske regering mangler vacciner.

Torsdag forhindrede EU, at 250.000 vaccinedoser fra AstraZeneca blev sendt til Australien med henvisning til, at AstraZeneca endnu ikke har kunnet levere den lovede mængde vacciner til EU-medlemslandene.

En beslutning, der siden har fået den australske regering til at bede Europa-Kommissionen genoverveje beslutningen.