Udland

Kontroversielt interview er ikke entydigt dårligt for det britiske kongehus

Se tidslinjen over skandalerne, der i de seneste år har præget det britiske kongehus, i bunden.

Der er lagt i ovnen til et stort drama.

Søndag aften amerikansk tid ruller det ventede Oprah Winfrey-interview med prins Harry og Meghan Markle over skærmen.

Efter at have kappet båndet til de officielle kongelige forpligtelser, fortæller parret nu om deres tumultariske tid i det britiske kongehus.

Og meget tyder på, at kløften mellem de to instanser bliver gravet endnu dybere i det nye opsigtsvækkende interview.

- Vi kan godt regne med, at parret ikke kommer til at sige så meget pænt. Og der er risiko for, at de vil fremstille kongefamilien som en dysfunktionel familie, siger journalist og forfatter Lone Theils, der i en årrække har boet og arbejdet i London.

Skandaler skader aldrig et kongehus – det giver omtale og øger interessen

Ulla Terkelsen

Al omtale er god omtale

Indtil nu er det kun et sparsomt indblik, offentligheden har fået i det forestående interview.

Men de små klip, der er blevet frigivet, har allerede slået tonen an, mener Lone Theils.

Her beskylder hertugparret blandt andet Buckingham Palace for at "udbrede usandheder" om dem.

- Jeg ved ikke, hvordan de efter al den tid kan forvente, at vi skal tie stille, hvis "Firmaet" har haft en aktiv rolle at spille i udbredelsen af løgne om os, siger Meghan Markle i et af klippene.

"Firmaet" er en betegnelse, som den kongelige familie siges at bruge om sig selv.

Men selvom interviewet ser ud til at blive sprængfarligt, er det ikke entydigt dårligt nyt for den britiske kongefamilie. Det vurderer TV 2s Ulla Terkelsen, der har fulgt historien om familien tæt.

- Skandaler skader aldrig et kongehus – det giver omtale og øger interessen. Og interessen er afgørende, for hvis der ikke er nogen, der interesserer sig for dem, bliver de ligegyldige, siger hun

Hun peger på, at der gennem årene har været mange skandaler i kongehuset. Senest har prins Andrew været i vælten for hans forhold til den nu afdøde amerikanske milliardær Jeffrey Epstein, som er dømt for at hverve mindreårige piger til sex.

Det er blevet kaldt den største skandale siden prins Charles og prinsesse Dianas skilsmisse.

Presse er det største problem

Harry og Meghan bekræftede 19. februar, at de ikke vender tilbage til deres officielle pligter i det britiske kongehus.

Men allerede i starten af 2020 meddelte parret, at de ville trække sig fra deres kongelige pligter og søge mod et mere uafhængigt liv - langt væk fra Buckingham Palace.

De har blandt andet angivet den britiske presses voldsomme bevågenhed og til tider kritiske tilgang til parret som en af årsagerne til beslutningen.

Særligt har der de seneste år været stor mediebevågenhed om Meghan Markle, som ved flere lejligheder har svaret pressen igen.

Blandt andet lagde hun sag an mod Mail on Sunday, efter at de offentliggjorde et privat brev sendt fra hende til hendes far, Thomas Markle. En sag hun vandt.

Den britiske presse er Meghans største problem

Lone Theils, journalist

Og hun har ad flere omgange fortalt, hvordan det har været en kamp at skulle håndtere den nærgående britiske tabloidpresse. Blandt andet i dokumentaren 'Harry og Meghan - vores afrikanske rejse', der kan ses på TV 2 PLAY.

- Den britiske presse er Meghans største problem. Hun er gået ind i kampen mod den. Men det er der ikke tradition for. Kongehuset er højere end det, siger Lone Theils.

Forretningsfolk

Selvom parret har kæmpet imod pressens store interesse for dem som royale figurer, er de også afhængige af mediernes dækning - især i dag, mener Ulla Terkelsen.

Hertugparret hører nemlig ikke længere under det britiske kongehus' lønningslister, men tjener penge gennem deres eget firma. Og derfor er det vigtigt for dem at skabe den rette opmærksomhed.

- De er jo forretningsfolk nu, siger Ulla Terkelsen.

- Når de har landet et interview med Oprah, så er det et scoop.

Den amerikanske tv-kanal CBS har ifølge Wall Street Journal betalt et sted mellem 44 og 56 millioner kroner for rettighederne til interviewet med Oprah Winfrey og hertugparret.

Ifølge parrets talsmand tjener prins Harry og Meghan Markle dog ingenting på foretagenet - udover den opmærksomhed, der unægtelig følger med.

Her er forløbet, der har rykket hertugparret længere væk fra det britiske kongehus

 1. 2016

  1. Harry og Meghan mødes på en blind date. Efter to dates i London tager de til Botswana i Afrika sammen.

  2. Prins Harry beskylder offentligt medierne for at udsætte Meghan for "en bølge af overgreb og chikane".

 2. 2017

  1. Meghan Markle medvirker i et interview med Vanity Fair, hvor hun fortæller, at hun har skullet vænne sig til endnu mere opmærksomhed, og at det har sine udfordringer.

 3. 2018

  1. Prins Harry og Meghan Markle bliver gift.

  2. Parret meddeler, at Meghan er gravid med deres første barn. 

   I de efterfølgende måneder blev Meghan på sociale medier og i tabloidmedier beskyldt for at røre for meget på sin mave. Det blev kaldt "irriterende", mens andre skrev: "Hvorfor kan hun ikke bare stå normalt?" og "Maven falder ikke af".

 4. 2019

  1. Den britiske avis Mail on Sunday offentliggør dele af et privat brev, som hertuginde Meghan havde sendt til sin far Thomas Markle i august 2018.

  2. Prins Harry og hertuginde Meghan flytter deres arbejdsbase fra William og Kates kontor i Kensington Palace til Buckingham Palace. 

   Der begyndte at florere rygter om, at der er kurer på tråden mellem prins William og prins Harry.

  3. Parrets første barn, Archie, bliver født. De meddeler, at han ikke får en prinsetitel. Årsagen er højst sandsynligt, at parret gerne vil have, at han skal have et så normalt liv som muligt.

  4. Meghan og Harry udtaler, at de af hensyn til miljøet kun vil have to børn. Det vækker kritik, og parret bliver beskyldt for blandt andet at rejse med miljøskadelige privatfly.

  5. I en dokumentar fortæller Meghan, hvordan det har været en kamp at skulle håndtere den nærgående tabloidpresse, mens hun gennemgik en meget sårbar tid som gravid, nygift og nybagt mor.

  6. Meghan Markle lægger sag an mod tre britiske aviser. Det gælder Mail on Sunday, der offentliggjorde et privat brev fra Meghan til hendes far samt yderligere to sagsanlæg rettet mod aviserne The Daily Mirror og The Sun.

  7. Prins Harry retter et angreb mod britisk presse. Han kalder blandt andet sin kone, Meghan, for et af de seneste ofre for en britisk tabloidpresse, der fører kampagner mod personer uden på nogen måde at tænke over konsekvenserne.

  8. Prins Harry, Meghan og deres søn, Archie, vælger at holde jul i Los Angeles.

 5. 2020

  1. Prins Harry og hertuginde Meghan træder tilbage som seniormedlemmer af det britiske kongehus i en periode, oplyser de. Meghan Markle bliver beskyldt for at trække prins Harry væk fra hans familie.

  2. Buckingham Palace oplyser i en pressemeddelelse, at Harry og Meghan får frataget deres royale titler.

 6. 2021

  1. Prins Harry og Meghan siger endegyldigt farvel til kongehuset. Det betyder også, at dronning Elizabeth inddrager parrets ærestitler og protektioner.

  2. I et interview med Oprah Winfrey er prins Harry og Meghan Markle stærkt kritiske over for kongehuset.