Vores bortførere truede med at stege og spise os, siger løsladte skolepiger
De løsladte piger i Nigeria fortæller om deres oplevelser som gidsler, efter de blev bortført fra deres skole.
Det føltes som år, men der var kun gået en dag. Sådan husker Anka tilbage på den tid, hvor hun og 278 andre piger var gidsler hos en bevæbnet bande i de store skove i det nordvestlige Nigeria.
De var blev bortført midt om natten fra deres sovesale på den kostskole, hvor de boede.
De blev frigivet i tirsdags efter fire dage som gidsler, hvor de ikke vidste, hvad der ville ske med dem.
- Der var ikke noget rent vand eller god mad, og vores bortførere truede med at slå os ihjel, stege os og spise os, fortæller hun grædende til det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, der har haft adgang til nogle af pigerne, der er mellem 11 og 16 år.
Kort efter midnat natten til fredag kørte op mod hundrede bevæbnede mænd ind i byen Jangebe i det nordvestlige Nigeria, hvor de tvang sig adgang til pigernes skole.
Pigerne blev beordret til at bede en bøn, inden de blev tvunget til at marchere med deres bortførere ind i skovene.
Mellemrubrik: Pigerne blev gemt i grøfter
Pigen Anka fortæller, at de gik langt, inden de nåede deres mål. Bortførerne, siger hun, var bare store drenge i militæruniformer, der skød op i luften for at skræmme dem.
Nogle af pigerne vred om på foden, og de fik kun noget ris at spise under en pause.
- De var meget unge drenge under kommando af én, der var ældre. Han forhindrede dem i at røre os, siger Anka.
De blev ifølge hende ført til et skjulested og beordret ned i nogle grøfter, hvor der lå menneskeafføring.
- Vi så andre mennesker, både kvinder og børn og faren til en af vores skolekammerater, som havde været i bortførernes skjulested i tre måneder.
Pigerne skulle lære bortførerne engelsk
En anden af pigerne, Abubakar, fortæller til nyhedsbureauet, at de sov under åben himmel, mens de var gidsler. Indimellem måtte de skjule sig, når deres bortførere kunne høre helikoptere på jagt efter dem.
- De gjorde nar af os, kaldte os alt muligt og truede med at slå os ihjel. De sagde også, at vi skulle bede for dem, så de kunne blive gode mennesker. De bad os også om at lære dem engelsk, siger Abubakar.
Det var guvernøren i området, der med glæde og stolthed tirsdag kunne berette om pigernes løsladelse efter flere dagens forhandlinger med "banditterne", som han kaldte dem.
Både terrorgrupper og ”almindelige” kriminelle står bag
Efter frigivelsen blev pigerne debriefet af myndighederne og tjekket af sundhedspersonale, mens utålmodige, men lettede, forældre måtte vente på at blive genforenet med deres døtre.
Myndighederne nægtede, at der var blevet udbetalt løsesum til bortførerne. Det er standardmeldingen i den slags sager, men det er den almindelige antagelse, at der bliver udbetalt penge. Ellers ville bortførelserne stoppe.
Ifølge Al-Jazeera blev der i perioden 2016-2020 udbetalt 11 millioner dollar i løsepenge.
Der har været flere store bortførelser i de seneste måneder. Terrorgrupperne Boko Haram og en gren af Islamisk Stat står ofte bag, men mange andre ikke-ideologiske grupper foretager også bortførelser med det formål at få penge.