Udland

Island forbereder sig på vulkanudbrud: - Forbered dig på det værste og håb på det bedste

Ingen ved, om udbruddet kommer. Men vi skal ikke frygte en ny askesky, siger forskere.

I 800 år har vulkanerne på Reykjanes-halvøen i det sydvestlige Island ligget relativt stille, men det kan der måske snart blive lavet om på.

På lidt over en uge er der ifølge det islandske medie RÚV registreret flere end 22.000 jordskælv i området, og det får flere forskere til at tro, at et udbrud kan være på vej.

Forbered dig på det værste, og håb på det bedste

Bergrun Arna Oladottir, vulkanolog, Islands Meteorologiske Institut

Islands Meteorologiske Institut (IMO) har registreret magmabevægelser under jordskorpen, men de er usikre på, hvad bevægelserne betyder.

- Det, som vi er sikre på, er, at magmaen bevæger sig op mod overfladen, men vi er nødt til at analysere det nærmere, før vi kan konkludere noget, siger Kristin Jonsdottir, koordinator for overvågning af naturkræfter, til EBU.

For selvom der tidligere er registreret lignende rystelser før vulkanudbrud andre steder, ved ingen lige nu, hvad der vil ske.

FAKTA: Magma og lava

Magma er smeltet stenmasse, der flyder under jordoverfalden med en temperatur på 600-1200 grader.

Hvis massen bryder gennem overfladen og afgiver sine gasser, kalder man det for lava.

På et pressemøde i denne uge advarede det meteorologiske institut om, at et udbrud kan finde sted inden for de kommende dage eller uger.

Men rystelserne og magmabevægelsen kan også stilne af igen.

- Vi må bare vente og se. Forbered dig på det værste, og håb på det bedste, siger vulkanolog Bergrun Arna Oladottir ved instituttet til National Geographic.

Historisk mange skælv

Reykjanes-halvøen er ligesom det meste af Island præget af vulkansk aktivitet under overfladen, og det er på ingen måde unormalt, at der opstår rystelser og små jordskælv.

Men geofysikere og vulkanologer siger, at den seismiske aktivitet på øen er intensiveret siden december 2019.

Den nuværende bølge af jordskælv er den mest intensive i Reykjanes-området i næsten 100 år. Den begyndte 24. februar i år med to skælv målt til en styrke på 5,7 og og 5,0.

Siden er fulgt adskillige tusinde skælv, og alene i løbet af fredagen blev der registreret over 2800 nye jordskælv, hvoraf 14 var over 3,0 i styrke og et enkelt over 4,0, skriver RÚV. De fleste skælv er dog små og varer kun få sekunder.

- Aldrig før i mit liv har jeg oplevet så mange jordskælv. Vi taler om, at du mærker adskillige af dem hver dag, siger Pall Einarsson, professor emeritus i geofysik fra Islands Universitet til The New York Times.

Ud af de fem vulkaner, der findes i Reykjanes-området, er der observeret magmabevægelse nær i hvert fald tre af dem, siden den seismiske periode begyndte i december 2019.

- Vi er måske på vej ind i en ny aktiv periode på halvøen. Der ser ud til at være grundlag for nogle udbrud, siger Pall Einarsson.

Svære at forudsige

Island er placeret på grænsen mellem to tektoniske plader. De bevæger sig væk fra hinanden, og det giver mulighed for, at magmaen kan bevæge sig mod overfladen.

Onsdag i denne uge registrerede seismologer lyde, som formodes at være magma, der brød gennem jordskorpen nær bjerget Fagradalsfjall, hvor der også er fundet jorddeformationer, som kan skyldes smeltet sten.

- Det ligner den uro, vi ville vente at se op til et udbrud, sagde Kristin Jonsdottir til RÚV.

Andre steder på Island ville den slags signaler føre til fremkomsten af lava. Men det er ikke sket.

- Det er noget nyt, og det forventede vi ikke. Der er altid overraskelser. Du kan ikke forudsige noget som helst, siger vulkanologen Dave McGarvie til National Geographic.

Udfordringen er, at mange vulkaner kan have samme forvarsler for et udbrud, men at det ikke behøver gælde for alle.

Det seneste store udbrud på Reykjanes-halvøen ligger næsten 800 år tilbage i tiden, og nutidens forskere har derfor ingen seismiske data fra lige præcis dette område, som kan fortælle dem, hvordan Reykjanes opfører sig før et udbrud.

Forvent ikke ny askesky

Hvis rystelserne på halvøen fører til et udbrud, er forskerne dog enige om, at der ikke bliver tale om et eksplosivt udbrud, som det der ramte Island i 2010, da Eyjafjallajökull gik i udbrud og sendte en enorm askesky mod himlen.

- Vi snakker om et sprudlende udbrud, snarere end et eksplosivt, siger Freysteinn Sigmundsson, professor i geofysik ved Islands Universitet, til The New York Times.

Det mest sandsynlige scenarie er derfor, at fontæner med lava vil sprudle op i luften, og at der vil kunne ses strømme af smeltede sten.

Men ikke noget, der umiddelbart forventes at true indbyggerne på Reykjanes, lyder vurderingen, selvom byen Grindavík kan blive truet, hvis der bliver tale om store lavamasser. Derfor følger de her udviklingen nøje.

Det mest sandsynlige er ifølge forskerne, at et eventuelt udbrud vil ske nær Fagradalsfjall eller det nærliggende bjerg Keilir.

Et udbrud vil kunne vare flere uger, og samtidig kan det være starten på en ny periode på omkring 100 år med vulkanudbrud i området, vurderer forskerne.