Udland

Topchef fra Pfizer vil ikke besøge Israel før efter valget

Kritikere i Israel mener, at Pfizer-besøget ville blive brugt i premierministerens valgkamp. Herhjemme afviser statsministeren en tilsvarende kritik.

Den øverste chef for medicinalfirmaet Pfizer har valgt at udskyde sit besøg i Israel til efter landets parlamentsvalg om knap tre uger.

Det sker efter kritik af, at det planlagte møde mellem Pfizers øverste chef, Alert Bourla, og Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, vil blive brugt af Netanyahu i valgkampen.

Pfizer nævner dog ikke selv valgkampen som årsag til sin beslutning. Ifølge selskabet sker udsættelsen på grund af de nuværende coronarestriktioner.

- Vi er stadig interesserede i at møde de ledende forskere og andre, der har spillet en central rolle i Israels succesfulde vaccinationsprogram, skriver selskabet i en udtalelse.

Vacciner i valgkampen

Israel afholder parlamentsvalg 23. marts, og premierminister Netanyahu har i valgkampen slået meget på sin rolle som den, der har sikret, at Israel efter international målestok er langt fremme med at få vaccineret befolkningen.

Et besøg fra en international topchef fra en af de store vaccineproducenter passer så godt ind i den fortælling, at det ikke kan være noget tilfælde, har kritikken lydt fra oppositionspolitikere og organisationer i Israel.

Kritikerne mener, at det kan være en overtrædelse af reglerne for valgkampen.

Regler for valget

I Israel er der nemlig en række regler for, hvad politikere må og ikke må i en valgkamp, forklarer Jotam Confino, der er journalist på det store israelske dagblad Haaretz, til TV 2.

- De må for eksempel ikke bruge militæret og lade sig fotografere sammen med militæret i de sidste uger op til et valg. Besøget fra Pfizers øverste chef tangerer efter manges mening valgpropaganda og ville sandsynligvis ende på rigsadvokatens bord til vurdering. Det har Pfizer tydeligvis ønsket at holde sig ude af, siger han.

Israelske pensionister fremviser deres ”grønne pas”, der er beviset på, at de er fuldt vaccinerede. I Israel er 38 procent af befolkningen nu færdigvaccinerede. I Danmark er det tilsvarende tal 3 procent.

Kritikken i Israel er blandt andet fremført af borgerretsgruppen Achryut Leumit, der nu glæder sig over Pfizers beslutning om ikke at deltage i ”ulovlig valgkamp”.

- Det er godt, at det israelske demokrati bliver sparet for dette, udtaler borgerretsgruppen til Haaretz.

Dansk kritik

Herhjemme er statsminister Mette Frederiksen blevet mødt af den samme kritik efter sit besøg i Israel torsdag, hvor hun diskuterede vaccinesamarbejde med Benjamin Netanyahu og den østrigske kansler, Sebastian Kurz.

- Netanyahus kampagnestab må klappe i deres små hænder, skriver eksempelvis den radikale udenrigsordfører Martin Lidegaard på Twitter.

Selv afviste Mette Frederiksen torsdag, at hun var blevet brugt på en upassende måde i den israelske valgkamp.

- Israel er i front, når det gælder vacciner. At der er valgkamp i et land, vi samarbejder med, er et vilkår i et demokrati. Det betyder ikke, at vi ikke kan samarbejde med det land, sagde hun.

I Israel har kritikken af Mette Frederiksens besøg da heller ikke haft nær samme omfang som kritikken af Pfizer-chefens besøg, fortæller Jotam Confino.

- Israelerne er vant til, at Netanyahu får statsbesøg og udnytter dem politisk lige til grænsen. Oppositionen her i landet forventer nærmest, at det vil ske. Og så må vi jo også sige, at der set fra et israelsk synspunkt var tale om et besøg fra to mindre lande, der ikke har så stor politisk betydning, siger han.