Coronavirus

Tyskland vil godkende AstraZeneca-vaccine til ældre

Trods offentlig skepsis vil Tyskland ifølge kansler Angela Merkel snart godkende AstraZeneca-vaccine. Tyskland forbliver nedlukket måneden ud.

Tyskland vil snart godkende AstraZenecas vaccine til personer over 65 år.

Det siger kansler Angela Merkel sent onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vaccinekommissionen, hvis anbefalinger vi følger med glæde, vil godkende vaccinen til ældre grupper, siger Merkel ifølge AFP på et pressemøde.

Tyskland har tidligere sagt, at der manglede data for at kunne godkende vaccinen til ældre, men nylige studier har ændret på den holdning.

Kommunikation første til skepsis

Den tyske regering har de seneste uger fået kritik for uklar kommunikation om vaccinen.

Det har ført til skepsis i offentligheden, hvorfor nogle af de tyskere, der stod forrest i køen til vaccinen, simpelthen afviste vaccinen. Derfor står Tyskland med hundredtusindvis af uåbnede doser, skrive AFP.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen hovedsageligt, at vaccinen gives til personer under 65 år.

Region Hovedstaden er dog begyndt at give vaccinen til ældre, udsatte borgere i eget hjem, skriver TV 2.

Det er et kursskifte, efter at regionen tidligere havde forklaret, at der ikke var tilstrækkelig data om effekten blandt ældre.

Også Frankrig har foretaget et lignende kursskifte og giver nu vaccinen til ældre efter indledningsvist at have afvist det.

Reducerer alvorlige forløb med 80 procent hos over 80-årige

Studier har vist, at vaccinen har en effekt på 59,5 procent, men ingen af de forsøgspersoner, der blev smittet trods vaccine, fik alvorlige sygdomsforløb eller blev indlagt.

Offentlige sundhedsdata fra Storbritannien viser ifølge BBC, at vaccinering med AstraZeneca-vaccinen reducerer risikoen for at udvikle covid-19, der kræver indlæggelse, med 80 procent blandt personer over 80 år.

Vaccinen blev godkendt i EU 29. januar, og de første danskere blev vaccineret i starten af februar.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 2,6 millioner personer med AstraZenecas vaccine. Vaccinen skal gives som to doser.

Nedlukning til 28. marts

På samme pressemøde som Merkel annoncerede, at vaccinerne ville blive godkendt til personer over 65, var der også nyt om den tyske nedlukning.

Den bliver i store træk forlænget til 28. marts.

Kansler Angela Merkel og delstaternes regeringschefer er dog nået frem til en række muligheder for at genåbne, som er afhængige af smittetallene.

Det står sent onsdag klart, efter at Merkel og delstaterne i mange timer har forhandlet om en trinvis genåbningsstrategi.

Den nye strategi betyder, at det fra mandag vil være muligt for ét hjem at mødes med et andet. Dog skal man holde det samlede antal personer under fem. Børn under 14 år tæller ikke med.

Hvis smittetallene daler, vil der automatisk bliver åbnet mere op for, hvor mange man kan omgås. Det omvendte gør sig også gældende, hvis smitten stiger.

Boghandlere, blomsterforretninger og havebutikker vil få mulighed for at genåbne. Men butikkerne er allerede åbne i flere delstater.