SpaceX raket eksploderede – men testen var en succes
Raketter, der eksploderer ved landingen, er ikke nødvendigvis en fiasko, siger dansk rumekspert.
For tredje gang i løbet af få måneder er en raket fra det private rumfirma SpaceX eksploderet i forbindelse med landingen på en raketbase i Boca Chika i Texas.
Den ubemandede raket landede som den skulle.
- En smuk, blød landing, som chefingeniør hos SpaceX John Insprucker sagde i sine livekommentarer til landingen.
Otte minutter efter landingen eksploderede raketten imidlertid med så voldsom en kraft, at den blev kastet op i luften og derefter faldt bagover.
Eksplosionen ændrer dog ikke på, at testen må betegnes som en succes, vurderer den tidligere formand for Dansk Selskab for Rumfartsforskning, Steen Eiler Jørgensen.
- Måske 92 eller 93 procent af denne test er gået fremragende. Og så er der så en enkelt ting, der er gået galt. Så er man blevet klogere til næste gang. Så længe man er i test-regi, er det ikke specielt slemt, at en raket eksploderer, siger han.
En perfekt landing
For udenforstående kar det ildevarslende ud, at SpaceX, der ejes af Tesla-milliardæren Elon Musk, nu har set tre raketter eksplodere ved landingen indenfor kort tid, først i december, så i februar og nu i marts.
Men så længe man bliver klogere og ikke gentager fejlene fra sidste gang, så er er det efter planen.
- Det er et fremskridt at finde en fejl, som Steen Eiler Jørgensen udtrykker det.
Og denne test nåede faktisk længere end de tidligere, fordi det lykkedes at gennemføre en perfekt landing.
- De har fået løst det problem, de havde sidst. Denne gang landede raketten og stod oprejst. Det var en succes. Så var der noget, der ikke gik som det skulle. Måske stod den lidt skråt, måske landede den lidt for hårdt, så endte den med at eksplodere. Det er selvfølgelig ærgerligt - men det gør det ikke til en fejlslagen test, vurderer Steen Eiler Jørgensen.
En genbrugs-raket
SpaceX forsøger at udvikle en genanvendelig rumraket, der i fremtiden kan bruges til at sende rumfartøjer på bemandede missioner til Mars og til kortere ture, især til Månen.
Og firmaet har travlt.
SpaceX har lovet at være klar til at flyve den japanske milliardær Yusaku Maezawa en tur rundt om månen allerede i 2023. Milliardæren har netop annonceret efter frivillige, der er parat til at tage turen sammen med ham.
I den forbindelse har Elon Musk udtrykt sin absolutte tro til, at det nok skal lykkes:
- Jeg har fuld tillid til, at vores raketter vil være sikre nok til mennesketransport i 2023. Det ser meget, meget lovende ud, siger han.
"Så, nu prøver vi"
Hvis ikke man kender til både SpaceX’s forretningsmodel, så kan det lyde meget optimistisk, medgiver Steen Eiler Jørgensen.
Men Elon Musk og SpaceX har gjort det til en forretningsmodel at have travlt.
De udvikler deres raketprogram på en måde, som man ikke har set før.
- De har besluttet, at det vil tage for lang tid, hvis de skal være 100 procent sikre på succes, før de laver en prøveopsending. I stedet siger de: ”Så, nu prøver vi”. Raketterne er jo ikke specielt dyre. De er lavet af rustfrit stål. Så hvis noget går galt, så prøver de bare igen. De er ligeglade med, at mainstream medierne skriver, at ”nu gik det galt igen”, siger Steen Eiler Jørgensen.