Udland

Præsident beder befolkningen stoppe "tuderiet" efter rekorddødstal

Brasilien er blandt de hårdest ramte lande af coronavirus i verden med mere end 260.000 dødsfald.

Efter rekordmange coronadødsfald to dage i træk beder Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, befolkningen om at stoppe med at brokke sig og nedtoner alvoren af pandemien.

- Hvor meget længere fortsætter tuderiet? Hvor længe vil I blive hjemme og lukke det hele? Ingen kan klare det længere, lød det blandt andet fra præsidenten under en kampagnebegivenhed ifølge Reuters.

Brasilien har det næsthøjeste antal coronarelaterede dødsfald i verden kun overgået af USA. Mens epidemien går på hæld i USA, er Brasilien på vej i den modsatte retning og registrerer i øjeblikket flere daglige dødsfald, end da det stod værst til i sommer.

Genindfører restriktioner i storbyer

Den frembrusende anden bølge, som Brasilien lader til at være ramt af, har blandt andet udløst nye restriktioner i hovedstaden Brasilia og landets største by Sao Paulo. Rio De Janeiro annoncerede torsdag et udgangsforbud og tidligere lukketider for restauranter, mens sundhedsmyndighederne frygter det stigende pres på hospitalerne.

Ifølge Reuters er det særligt fremkomsten af den mutation, der menes at være udsprunget i landet, som er med til at give udfordringer. Coronavarianten P1, der også er kendt som den brasilianske mutation, bekymrer landets sundhedsmyndigheder, da den lader til at være mere smitsom. Endnu værre er, at mange brasilianere, der allerede har været smittet, nu bliver det igen.

- Vi oplever den værste prognose for pandemien, siden den begyndte, siger Gonzalo Vecina Neto, der er tidligere chef for landets sundhedsmyndighed, Anvisa, ifølge Reuters.

Guvernører og læger har kritiseret den føderale regering for at have fejlhåndteret epidemien, mens præsident Bolsonaro har underspillet dens alvor og været modstander af regionale nedlukninger.

Langsom vaccineudrulning

Det seneste døgn har de brasilianske myndigheder registreret mere end 75.000 nye smittetilfælde og 1700 dødsfald. Den 65-årige præsident Bolsonaro har siden coronapandemiens udbrud været særdeles skeptisk og blandt andet opfordret sin befolkning til "at se virussen i øjnene". Tilbage i juli blev han selv smittet.

Og mens smitten igen eksploderer blandt landets mere end 200 millioner mennesker store befolkning, er landets udrulning af vacciner startet langsomt. Den langsomme start på vaccineudrulningen betyder, at kun 3,5 procent indtil videre har fået mindst et stik med en coronavaccine.

Ifølge Reuters er landets sundhedsministerium i dialog med vaccineproducenten Moderna om at modtage 13 millioner doser i år og yderligere 50 millioner i 2022. Landet har lavet aftaler med flere leverandører, men har både oplevet leveringsproblemer og flaskehalse i vaccineudrulningen.