Udland

Italien bruger EU-regel til at blokere 250.000 vacciner

250.000 AstraZeneca-vacciner til Australien er blokeret, fordi EU ikke har modtaget vacciner som lovet.

De italienske myndigheder har blokeret en sending med 250.000 vaccinedoser fra AstraZeneca, der skulle have været til Australien.

En talsmand for Italiens premierminister Mario Draghi tilføjer, at EU har godkendt blokaden, der markerer en eskalering i konflikten mellem EU og medicingiganten AstraZeneca.

Ifølge CNN er det således første gang, at en omstridt stramning af EU's eksportregler tages i brug.

Kunne ikke levere

Stramningen blev indført i kølvandet på, at AstraZeneca i januar meddelte, at man ikke kunne levere det lovede antal vaccinedoser til EU.

Eksportreglen betyder, at alle vaccineproducenter i EU fremover skal give EU-Kommissionen besked på forhånd, hvis de ønsker at eksportere vacciner til lande udenfor EU.

De 250.000 blokerede doser er ifølge BBC produceret på en AstraZeneca-fabrik i Italien.

Blokeret af flere årsager

Sendingen mod Australien er blevet blokeret på grund af den "fortsatte mangel på vacciner i EU og Italien og forsinkelsen i leveringer til EU og Italien", skriver det italienske udenrigsministerium i en udtalelse.

En anden årsag er, at Australien, der har relativt lave smittetal, ikke anses om et "sårbart" land i forbindelse med pandemien.

Derudover bemærkes det "høje antal doser", som australierne har bestilt.

Står kun til at levere 40 procent

EU's fælles overvågning af vaccineudrulningen er planlagt til at løbe fra slutningen af januar og mindst frem til slutningen af marts.

AstraZeneca havde lovet at levere omkring 100 millioner doser inden for den tidsramme. Nu står selskabet til kun at levere omkring 40 procent af det.

AstraZenecas vaccine er én af tre, der er blevet godkendt til brug i EU og taget i brug i Danmark. De to andre er vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna.