Coronavirus

Danmark, Israel og Østrig vil samarbejde om produktion af vacciner

Mette Frederiksen er torsdag i Israel sammen med Østrigs forbundskansler.

Danmark, Israel og Østrig vil etablere en fælles udviklingsfond og investere i fælles produktion af vacciner mod coronavirus.

Det kom frem på et pressemøde med de tre landes ledere torsdag eftermiddag, efter at de havde holdt møde i Jerusalem.

Landene har arbejdet meget tæt sammen siden begyndelsen af pandemien, og de tre landes ledere deler de samme visioner, lød det fra statsminister Mette Frederiksen på pressemødet.

- Det er en ekstrem vigtig dagsorden, hvordan vi håndterer fremtiden, sagde hun.

- Vi kan ikke tillade os at blive fanget med paraderne nede én gang til.

Intet konkret

Forinden havde Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, understreget, at ingen ved, hvor længe vaccinerne virker, men vi får sandsynligvis brug for yderligere beskyttelse mod virussen i fremtiden.

- Når vi først er kommet over denne sygdom, er der ingen garanti for, at den ikke kommer tilbage, sagde han.

Før hun rejste til Israel, havde Mette Frederiksen givet udtryk for, at et samarbejde om vaccineproduktion med Israel var på tale.

Men på pressemødet i Jerusalem lagde de tre landes ledere ingen konkrete planer frem for, hvornår og hvordan samarbejdet skal materialisere sig. Andre lande er dog velkomne i samarbejdet, lød det fra Benjamin Netanyahu.

Hvad produktionssamarbejdet angår, blev Mette Frederiksen ikke meget mere specifik på et efterfølgende pressemøde for dansk presse.

- Vi er blevet enige om nu at lave et partnerskab de tre lande imellem funderet i landene, med hvad vi nu hver især kan her og nu og i fremtiden. Og det byder vi så ind i et fælleskab med, sagde hun.

Hun understregede dog, at der er tale om "mere end en hensigtserklæring". Eftersom fysisk håndtryk ikke er comme il faut på grund af coronavirus, blev der givet "et mentalt håndtryk" om at gå videre med samarbejdet om fælles produktionskapacitet, lød det.

Endelige sagde statsministeren, at alle tre regeringsledere efter hendes opfattelse "har lyst til at bidrage med produktion på egen jord".

Roser Israel - får kritik derhjemme

Mette Frederiksen rejste torsdag til Israel for at mødes med Østrigs forbundslandskansler, Sebastian Kurtz, og Benjamin Netanyahu og et samarbejde om kampen mod coronavirus.

Israel er et af de lande i verden, der er længst fremme med at vaccinere sin befolkningen. Og Danmark er "meget inspireret" af Israels evne til at distribuere vacciner, lyder det fra Mette Frederiksen på pressemødet.

Hun har dog fået kritik hjemme i Danmark for rejsen til Israel.

Det er blandt andet på grund af spekulationer om, at Danmark skal købe overskydende vacciner af Israel, selvom en stor del af den palæstinensiske befolkning ikke er vaccineret.

Blandt kritikerne er SF's politisk ordfører, Karsten Hønge, som også bebrejder Mette Frederiksen for at deltage i "et stunt i Netanyahus valgkamp" frem mod parlamentsvalget i slutningen af marts.

Den kritik blev hun spurgt ind til på pressemødet for dansk presse i Israel.

- Det er jeg overhovedet ikke enig i. At der er valgkamp i et givent land, vi arbejder sammen med, det er altså et vilkår i et demokrati, sagde hun.