Udland

Orbans parti forlader EU-gruppe efter risiko for at blive smidt ud

Dansk EU-politiker er glad for, at de ungarske kolleger har meldt sig ud efter strid om retstatsprincipper.

En skilsmisse med en langvarig optakt er blevet en realitet.

Den ungarske premierminister, Viktor Orbáns, parti, Fidesz, har nemlig forladt EU-Parlamentets største gruppe, EPP.

Det har Orbán meddelt i et i brev til EPP’s leder, Manfred Weber. På Twitter har den ungarske familieminister delt et billede af brevet.

Partiet har meldt sig ud af EPP, fordi der i EU-gruppen er blevet lavet nogle nye regler, således et helt parti vil kunne ekskluderes.

- Ændringen af reglerne i EPP-gruppen er tydeligvis en fjendtlig handling mod Fidesz og vores vælgere. At begrænse vores parlamentarikeres mulighed for at udføre deres opgaver som valgte medlemmer af Europa-Parlamentet berøver de ungarske vælgere deres demokratiske rettigheder, skriver Orbán i brevet.

Strid om retsstatsprincipper

Ifølge TV 2s korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede, er dagens udmeldelse ”et klimaks på en årelang kamp”.

- De to parter kunne ikke mødes, selvom EPP’s leder, Weber, har gjort alt for at forsøge at række hånden ud og finde en form for dialog med Orbán. Men man har ikke kunnet komme overens med de her fundamentale forskelligheder, når det drejer sig om værdier i forbindelse med retsstatsprincipper, siger hun.

EPP har længe haft en intern strid om forholdet til Fidesz. Modstanden har blandt handlet om, at partiet ifølge EPP ikke beskytter retten til fri uddannelse, og at partiet har indskrænket ytringsfriheden i Ungarn.

Det danske konservative medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, som også er en del af EPP, er glad for, at hendes ungarske kolleger ikke længere er en del af gruppen.

- Fidesz står for en helt anden måde at indrette et land på og har ikke på noget tidspunkt for alvor bakket op om retsstatens principper. Vi har gjort os umage med at rumme dem i mange år, siger hun.

"En pris, vi gerne betaler"

EPP mister 13 medlemmer ved udmeldelsen. Men med 174 medlemmer vil gruppen stadig være den største i EU-Parlamentet.

- Det er en stor gruppe, de siger farvel til, og det betyder noget for almindelig indflydelse, når der skal stemmes. Men det her er en kold kalkule af værdier i over for antal af medlemmer, og i den her sammenhæng har værdierne vundet, siger Lotte Mejlhede.

Pernille Weiss siger det sådan her:

- Det er en pris, vi gerne betaler for at have orden i eget hus. Og for at være sikker på, at alle rundt om bordet i EPP-familien gør sig umage og passer godt på vores demokrati.

Victor Orbán har endnu ikke meddelt, hvor Fidesz vil placere sig i parlamentet efter at have forladt EPP.