Coronavirus

'Lokale helte' redder vacciner fra oversvømmelse

En sygeplejerske sammenligner det med et reality show, da hun ombord på en båd skulle redde en beholdning af coronavacciner.

Store klynger af biler er så dækket af vand, at kun tagene er synlige. På samme måde ses blot toppen af vejskilte, og dørhåndtag til huse må man famle sig frem til under vandoverfladen.

I den amerikanske stat Kentucky er gader oversvømmede i en sådan grad, at guvernøren Andy Beshear mandag aften på en pressekonference erklærede undtagelsestilstand. Det skriver flere amerikanske medier som Independent og ABC News.

Herunder kan du se en video fra oversvømmelserne:

Ekstreme mængder regn har fået Kentuckyfloden til at flyde over, og særligt den lille by Beattyville i den østlige del af staten er hårdt ramt.

Her er så godt som hele byen under vand.

Coronavacciner i fare

Alligevel viste der sig mandag et lyspunkt. For på byens oversvømmede veje udspillede der sig en lokal redningsaktion, da en beholdning af coronavacciner kom i fare.

I den bygning, som indeholdt vaccinerne, begyndte stigende vandstand og strømsvigt nemlig at true de generatorer, som sikrer de nødvendige frysende temperaturer.

Derfor vurderede de lokale sundhedsmyndigheder, at beholdningen skulle flyttes til et mere sikkert sted.

Og kort tid efter blev et hold af sundheds- og beredskabspersonale i Beattyville sendt afsted med båd, da de oversvømmede veje umuligt kunne tilbagelægges af transport på hjul.

Som et reality show

En lokal sygeplejerske ombord på båden sammenlignede det med en episode af The Amazing Race, skriver ABC News.

For de uindviede er det et reality show, hvor deltagere rejser om kap rundt omkring i verden ved hjælp af forskellige transportmidler. Og sygeplejersken var da også på noget af en opgave.

Særligt den lille by Beattyville er hårdt ramt. Beboere her fortæller til lokale medier, at de ikke har set lignende oversvømmelser siden 1957.

Først skulle hun transporteres på en skraldevogn, derefter i en rendegraver for til sidst at ende i en lille fiskerbåd, som sejlede de sidste cirka 500 meter.

Herefter blev vaccinerne transporteret i kølere til et fryselager i nærliggende Wolfe County.

Vejrmæssige udfordringer på stribe

Selve beholdningen af vacciner var på i alt 150 doser - i det store amerikanske billede en beskeden mængde af de livreddende dråber.

Men måske også – i særligt Kentucky – et symbol på et vigtigt lys i mørket.

Guvernøren i Kentucky har erklæret undtagelsestilstand, efter voldsomme oversvømmelser de seneste dage har hærget staten.

Scott Lockard, der er lokal sundhedsfaglig chef med ansvar for Kentucky-flodens område, fortæller til ABC, at de seneste dages oversvømmelser kommer i forlængelse af en hård periode i Kentucky.

For de seneste tre uger har staten også døjet med is-storme og temperaturer under frysepunktet. Han kalder de mange vejrmæssige udfordringer, der har stået på under vaccine-udrulningen, for ”uforståelige”.

- Hvis du for år tilbage havde fortalt mig, at jeg i sundhedsfagligt regi skulle foretage en vand-redningsaktion af en vaccine, ville jeg have grint, siger han.

- Lokale helte

Ifølge Scott Lockard var det ikke en mulighed blot at lade vaccinerne gå tabt.

- Vi kunne ikke bare se til og lade det ske. Vi gjorde, hvad vi var nødt til, for at redde denne kostbare ressource. Og jeg kunne ikke være mere stolt, siger han til ABC.

Også fra guvernøren Andy Beshear lyder der rosende ord til den lokale redningsaktion for deres ”utrolige arbejde” med at beskytte vaccinerne.

- De mistede flere køretøjer, men ikke en eneste vaccine. Scott Lockard og hans team er lokale helte, skriver han på Twitter:

Hændelsen sker to uger efter, at en historisk snestorm i staten Texas fik strømmen til at gå i et anlæg med Moderna-vacciner, og omkring 5.000 vacciner derfor i hast skulle bruges, skriver The Independent. Og i januar truede oversvømmelser AstraZenecas vaccinefabrik i Wales.