Coronavirus

Guvernør genåbner Texas og fjerner krav om mundbind trods advarsler

Borgerne i Texas behøver ikke længere bruge mundbind, mens butikker kan genåbne uden restriktioner 10. marts.

Den amerikanske delstat Texas ophæver nu alle coronarestriktioner og fjerner samtidig et påbud om at bære mundbind.

Det skriver CNN.

Ophævelsen træder i kraft om en uge og vil betyde, at alle butikker og restauranter kan holde åbent med fuld kapacitet - og uden krav om at gæster og kunder skal bære mundbind.

Den republikanske ledelse i staten mener, at det nu skal være den enkelte borgers ansvar at undgå smitte.

Personligt ansvar

Texas' guvernør, Greg Abbott, meddelte beslutningen på et møde i en lokal handelsorganisation, hvor tilhørerne brød ud i spontan jubel.

- Fra på næste onsdag får alle forretninger af enhver art lov til at åbne 100 procent. Det gælder alle enheder i Texas. Desuden ophæver jeg maskepåbuddet i hele Texas, lød det fra Abbott.

Udmeldingen kommer trods advarsler fra sundhedseksperter om, at det er for tidligt at lempe gældende restriktioner.

- Afskaffelsen af statslige krav betyder ikke, at det er slut med at tage personligt ansvar og at tage sig af sine familiemedlemmer, venner og andre i ens lokalsamfund.

- Men folk og virksomheder har ikke brug for, at staten fortæller dem, hvordan de skal handle, siger guvernøren ifølge CNN.

Eksperter advarer

Antallet af smittetilfælde og hospitalsindlæggelser med covid-19 har de seneste uger været faldende i USA. Alligevel advarer flere sundhedseksperter om, at lempelsen af flere restriktioner kan føre til en ny smittebølge.

Især fordi flere af de nye og mere smitsomme coronavarianter er ved at få fat i landet.

Greg Abbott sagde tirsdag, at han godt ved, at beslutningen om at åbne Texas 100 procent vil få flere embedsfolk og eksperter til at bekymre sig om, at smitten vil stige i deres lokalsamfund.

Men han tilføjer, at hans genåbningsplan tager hånd om de bekymringer.

- Hvis hospitalsindlæggelser med covid-19 i nogen af Texas' 22 hospitalsregioner overstiger 15 procent i syv dage i træk, så vil en dommer i den region have lov til at indføre coronarestriktioner, sagde Abbott.

Texanerne kan droppe mundbindet allerede onsdag, mens delstatens virksomheder først får lov at genåbne helt fra 10. marts.

Steinmetz: En bølge på vej

Den republikanske guvernør er under massivt pres fra befolkningen og erhvervslivet i Texas for at få genåbnet og få gange i hjulene. Det fortæller TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

Han tilføjer, at der er en bølge i gang i USA med delstater, der så småt begynder at lempe på restriktionerne.

- Mississippi, der også er en republikansk stat, har meddelt præcis det samme. Jeg tror, vi vil se en bølge i de kommende uger. Der er også lempet på restriktionerne her i Washington D.C., hvor der er demokratisk styre, og man gør det også i New York, så det er altså ikke helt hen i vejret, det der sker i Texas nu, siger Jesper Steinmetz.