Coronavirus

Trump blev vaccineret i al stilhed - nu råder han andre til at gøre det samme

Den tidligere præsident opfordrer nu sine vaccineskeptiske tilhængere til at lade sig stikke: - Vi har reddet store dele af verden med vores vaccine.

Tidligere præsident Donald Trump og hans hustru Melania blev i al stilhed vaccineret mod coronavirus i januar, kort før parret forlod Det Hvide Hus.

Det er kommet frem i forbindelse med Donald Trumps store tale til sine tilhængere i Florida søndag, hvor han for første gang offentligt opfordrede folk til at lade sig vaccinere.

Vaccination blev først offentligt kendt efter søndagens tale, da en række amerikanske medier spurgte ind til det og fik det bekræftet af Trumps medarbejdere. Det var ikke noget, som Trump selv fortalte under talen.

Derimod fokuserede han på at få sine vælgere til at tage vaccinen:

- Alle bør gå hen og få et stik, sagde han på Conservative Political Action Conference (CPAC), der er et årligt træfpunkt for hovedsageligt hvide konservative republikanere.

Netop denne befolkningsgruppe – hvide republikanske vælgere – er den mest vaccineskeptiske i USA overhovedet. 56 procent af dem er enten direkte imod eller i tvivl, om de vil lade sig vaccinere (til sammenligning gælder det kun 7 procent af de hvide demokratiske vælgere), skriver Axios.

Politikere som præsident Joe Biden, vicepræsident Kamala Harris, tidligere vicepræsident Mike Pence og de tidligere præsidenter Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton er alle blevet vaccineret for rullende kameraer for at promovere vaccinen.

Men Donald Trump, som et videnskabeligt tidsskrift har kaldt "den første amerikanske præsident, der offentligt har udtrykt antivaccine-holdninger", lod sig stikke uden at fortælle det til offentligheden, skriver CNN.

Æren for vaccinerne

Trumps opfordring til sine tilhængere om at lade sig vaccinere kommer midt i en debat om, hvem der i historiebøgerne fortjener at få æren for det amerikanske vaccineprogram.

I sin tale til CPAC lod Donald Trump ikke nogen være i tvivl:

- Det, som Trump-regeringen har gjort med hensyn til vacciner, har måske reddet store dele af verden, ikke bare vores eget land, men store dele af verden, sagde han.

- Joe Biden gennemfører bare de planer, som vi allerede har lagt, fastslog han.

Det har Joe Bidens nye regering bestridt.

Da den overtog Det Hvide Hus, fortalte nogle af de nyudnævnte embedsmænd, at en af de største overraskelser var, at der ikke fandtes nogen plan for vaccinering af den amerikanske befolkning.

- Der er intet for os at arbejde med. Vi bliver nødt til at bygge det hele op fra bunden, sagde en af disse embedsmænd dengang til CNN.

Ifølge Anthony Fauci, der var en af lederne af Trump-regeringens coronaindsats, og en af de embedsmænd der fortsat er i Bidens regering, ligger sandheden et sted midtimellem:

- Vi starter bestemt ikke fra bunden. Vi arbejder med nogle nye idéer, men nogle af idéerne stammer fra den tidligere regering. Man kan ikke sige, at de er helt ubrugelige, sagde han på sit første pressemøde som embedsmand under den nye præsident.

Ubrugeligt middel

Samtidig med at Donald Trump nu offentligt anbefaler folk at lade sig vaccinere, har Verdenssundhedsorganisationen, WHO, nu endegyldigt afvist en af Trumps tidligere anbefalinger, nemlig at malariamedicinen hydrakloakid skulle være et "vidundermiddel" mod corona.

Et forskningsprojekt med 6000 forsøgspersoner, offentliggjort i British Medical Journal, viser, at midlet ikke har "nogen effekt af betydning" over for coronavirus, skriver avisen The Independent tirsdag.

Trump har tidligere anbefalet flere andre mulige kure. Blandt andet vakte han opsigt for snart et år siden ved at lufte muligheden for indsprøjtninger med desinficerende midler.

Det fik læger og forskere til at slå alarm, og Trump forklarede senere, at forslaget var "sarkastisk" for at se, hvordan medierne ville reagere.

Han har også foreslået brug af ultraviolet lys "inde i kroppen gennem huden eller på en anden måde" til at fjerne virus – en idé som sagkundskaben også afviste.