Udland

Enkelte steder i verden lever de et liv helt uden restriktioner

I Stillehavet ligger en række øer isoleret fra resten af verden, hvor coronapandemien raser.

Forestil dig en hverdag uden corona. Hvor du kan kramme, dem du vil, og gå ind i en butik uden at bære mundbind.

Det er svært at forestille sig, efter coronaen har raseret her hjemme i over et år og vendt vores liv fuldstændig på hovedet. Men faktisk findes der få steder i verden, hvor der endnu ikke officielt er konstateret nogen smittede med coronavirus, og hvor mange indbyggere lever, som resten af verden gjorde inden corona - uden restriktioner.

Det er primært selvstændige østater i Stillehavet, som indtil videre er gået fri ifølge en opgørelse fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Det er dog vigtigt at understrege, at man ikke med sikkerhed kan sige, om der befinder sig nogen smittede på øerne. Hverken John Hopkins University eller Worldometers opgør, hvor mange af indbyggerne der er testet.

I opgørelsen fra WHO står Nordkorea og Turkmenistan sammen med øerne som de få steder i verden, der ikke har konstateret nogen smittede. Turkmenistan er dog blevet kritiseret for at dække over smittetilfælde, mens Nordkorea har indført nogle af verdens strengeste coronarestriktioner.

Ifølge Hans Jørn Kolmos, som er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, er det sandsynligt, at øerne indtil videre er gået fri.

- Man kan ikke udelukke, at corona eksisterer i det skjulte. Men det mest sandsynlige er, at nedlukningen og den manglende rejseaktivitet betyder, at corona ikke er nået dertil.

Han er umiddelbart ikke overrasket, hvis der er nogle afkroge i verden, som coronaen ikke har fundet vej til.

- Den sorte død og spanske syge nåede heller ikke ud i alle verdens hjørner, og det kan der være mange forskellige grunde til. Den mest sandsynlige (i forhold til corona, red.) er, at rejseaktiviteten dertil ikke er nok til, at virus får fat.

Cook-øerne

Kajakker på Muri Beach på øen Rarotonga. Rarotonga er den største ø i øgruppen Cook-øerne.

Et af de steder, hvor indbyggerne ikke har mærket virussens greb, er Cook-øerne eller Cook Islands, som er en øgruppe, der ligger i det sydlige Stillehav nordøst for New Zealand. Der bor omkring 18.000 indbyggere på de i alt 15 øer.

I starten af pandemien blev øen Rarotonga i øgruppen ifølge The Guardian underlagt få restriktioner, hvor blandt andet skolerne blev lukket. Restriktionerne blev dog hurtigt ophævet igen, og det var det tætteste, øgruppen kom på en reel nedlukning.

Selvom coronavirus ikke har ramt nogen af øgruppens indbyggere, har den ramt noget andet. For da pandemien startede, lukkede myndighederne øgruppens grænser for internationale turister, og det har sat sig på økonomien.

- I det øjeblik vi lukkede vores grænser, ramte det vores folk på pengepungen, har premierminister Mark Brown sagt til The Guardian.

Palau

En turist går på stranden i Palau. Billedet er taget inden coronapandemien.

Også i østaten Palau øst for Filippinerne har indbyggerne ifølge tallene levet uden corona under pandemien. Palau består af seks øgrupper og har i alt lige under 18.000 indbyggere.

Det har dog også en pris at bo på en "covid-fri" ø, fortæller øboeren Semdiu Decherong til The Guardian.

- At bo på en smuk ø har mange fordele, men det er uden tvivl dejligt at komme en smule væk en gang imellem. Om ikke andet har isolationen tvunget mig til igen at udforske og besøge steder, som jeg for længst havde glemt eller ikke afsat tid til at se på øen.

Også i Palau er økonomien blevet ramt på grund af de manglende turister. BBC har tidligere talt med ejeren af et hotel i østaten, som i marts sidste år lukkede sit hotel ned midlertidigt som konsekvens af de manglende turister.

Sandsynligt at corona rammer på et tidspunkt

Hvis øerne reelt er gået helt fri for corona, er det helt store spørgsmål, om de nogensinde vil blive ramt.

- Det rammer dem jo nok på et tidspunkt. Jeg tror ikke, de slipper for det, og hvis jeg boede på en af øerne, ville jeg lade mig vaccinere, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.

Disse øer har endnu ikke officielt bekræftet nogen smittede med coronavirus:

Øer med nul bekræftede smittede

 1. Cook-øerne

  Cook-øerne er omgivet af klart vand og er desuden kendt som et af de mest uberørte steder i verden.
 2. Palau

  På billedet ses en række klippeøer blandt Palau-øgruppen. Palau-øerne er rige på dyre- og planteliv samt regnskov.
 3. Tuvalu

  Tuvalu-øerne ligger i Polynesien i Stillehavet og er et af verdens mindste lande. Der bor knap 12.000 mennesker på ni forskellige øer, og Tuvalu består af samlet 26 kvadratkilometer landjord.
 4. Tonga

  Tonga består af i alt 177 øer, hvoraf 36 er permanent beboet. Der bor cirka 109.000 mennesker på de forskellige øer, som ligger nord for New Zealand og øst for Fiji.
 5. Tokelau

  Tokelau er en øgruppe under New Zealand i det sydlige Stillehav. Den består af tre øer med i alt 1400 indbyggere. Man kan kun komme til øerne med en båd, hvilket tager cirka 24 timer fra den nærmeste ø.
 6. Sankt Helena

  Jamestown, hovedstaden på øen Sankt Helena. Øen ligger i det sydlige Atlanterhav mellem Sydamerika og Afrika. Der bor cirka 4500 mennesker på Sankt Helena.
 7. Pitcairn-øerne

  Pitcairn-øerne er en britisk øgruppe i Stillehavet, der består af fire øer. Pitcairn er hovedøen og den eneste beboede ø, og der bor blot 50 mennesker.
 8. Niue

  Niue er en lille østat i det vestlige Stillehav, hvor der bor omkring 1600 mennesker. Østaten er et selvstyret territorium, der tilhører New Zealand.
 9. Mikronesien

  Mikronesien er en østat, som ligger i Oceanien, og den består af ikke færre end 607 øer. Der bor omkring 112.000 mennesker, og den største ø er Pohnpei.
 10. Kiribati

  En dreng bygger et sandslot på en af Kiribati-øerne. Der bor i alt 120.000 mennesker på øgruppen, som ligger nord for New Zealand mellem det nordlige og sydlige Stillehav.
 11. Amerikansk Samoa

  Amerikansk Samoa er et amerikansk territorium i det sydlige Stillehav. Der bor cirka 55.500 mennesker, og befolkningen er amerikanske statsborgere.
 12. Nauru

  Øen Nauru er en østat i det vestlige Stillehav og er en af verdens mindste nationer. Der bor knap 11.000 mennesker på 21 kvadratkilometer.