Støtter kræver syg prinsesse og datter løsladt

Hendes liv afhænger af, om hun bliver løsladt, lyder det fra menneskerettighedsorganisation.

Støtter til en saudiarabisk prinsesse, som menes at blive tilbageholdt i landet, beder nu den britiske regering om hjælp. Det skriver The Guardian.

Den 57-årige prinsesse Basmah bint Saud bin Abdulaziz blev sammen med datteren Souhoud Al Sharif arresteret i den saudiske by Jeddah for to år siden, og siden har omverdenen ikke hørt fra dem.

Tilbageholdelsen skete, da prinsessen forsøgte at forlade Saudi-Arabien til fordel for Schweiz, hvor hun skulle i behandling for en hjertesygdom.

Siden dukkede en overvågningsvideo op i den spanske avis ABC, som viste, hvordan otte bevæbnede mænd ventede på prinsessen i lobbyen til hendes penthouselejlighed i Jeddah.

Prinsessen og hendes datter blev anbragt i det berygtede Ha’ir-fængsel i Riyadh, som huser omkring 5000 fanger. Blandt dem var den feministiske aktivist Loujain Al Hathloul, som blev sat fri i februar efter at have undergået tortur i fængslet, og som fortsat ikke kan rejse ud af Saudi-Arabien.

Hendes liv afhænger af løsladelse

Det er de to juridiske rådgivere Henri Estramant og Lucy Rae fra menneskerettighedsorganisationen Grant Liberty, som i et brev stilet til den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, og Commonwealth-minister Patricia Scotland beder om handling.

I brevet henviser de til prinsesse Basmahs hjerteproblemer.

- Vi tror, at hendes liv afhænger af, om hun bliver løsladt, lyder det fra Estramant og Rae, som henviser til, at både mor og datter er Commonwealth-borgere, og at den britiske regering derfor har "en moralsk forpligtelse til at kæmpe i deres hjørne".

Basmah bint Saud bin Abdulaziz og Souhoud Al Sharif har dobbelt statsborgerskab. Ud over at have pas til Saudi-Arabien er de også statsborgere på den caribiske ø Dominica, som hører under det britiske Commonwealth.

Desuden har prinsesse Basmah bånd til Storbritannien, blandt andet er hun uddannet fra en skole i Hertfordshire og på Global United Research and Analysis Centre i London.

Derfor appellerer hendes støtter til, at den britiske regering "bruger ethvert diplomatisk og juridisk redskab i jeres disposition til at skabe forandring", lyder det.

Den britiske regering har endnu ikke svaret på brevet.

Beskyldt for kriminelle handlinger

Saudiarabiske diplomater i FN i Geneve udtalte sidste år, at prinsessen er beskyldt for kriminelle handlinger, inklusiv et forsøg på at rejse ulovligt ud af landet. Derudover er datteren Souhoud anholdt for cyberkriminalitet samt "at angribe en agent, mens han udførte sin pligt".

Samtidig forsikrer diplomaterne, at prinsessen har været igennem en medicinsk undersøgelse, inden hun blev fængslet, og at hun får den nødvendige behandling.

Hverken prinsessen eller hendes datter er dog officielt blevet sigtet, ligesom ingen af dem har fået adgang til en advokat eller en dato for, hvornår de skal for retten.

Menneskerettighedsorganisationen Grant Liberty frygter, at prinsessen er tilbageholdt, på grund af at hun tidligere har erklæret sin støtte til flere borgerrettigheder i Saudi-Arabien.

Yngste af over 100 børn

Prinsessen er blot én ud af flere højtstående medlemmer af den saudiarabiske kongefamilie, som er blevet tilbageholdt, efter at kongens nevø prins Mohammed bin Nayef brat blev fjernet fra tronfølgen i 2017.

Sammen med prins Ahmed bin Abdelaziz kom han i husarrest, mens fætteren kronprins Mohammed bin Salman har overtaget hans position og konsolideret magten i kongefamilien under kong Salman. Tilmed har han strammet grebet om politiske aktivister og religiøse ledere i landet.

Basmah er den yngste af over 100 børn til kong Saud, der regerede fra 1953 til 1964.

Den saudiarabiske kongefamilie står over for fornyet pres fra USA, efter at USA i sidste uge offentliggjorde en efterretningsrapport, som konkluderede, at kronprins bin Salman godkendte drabet på journalisten Jamal Khashoggi på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul i 2018.