Udland

- Det var præcis den tale, som de ledende kræfter i Det Republikanske Parti havde frygtet, siger Steinmetz

Tidligere præsident Donald Trumps tale søndag puster liv i den interne krig hos republikanerne.

Donald Trump vil kaste sig ind i kampen om Det Republikanske Partis fremtid med fuld styrke.

Og han vil bruge sin indflydelse på at udrense de modstandere i partiet, der stemte for at stille ham for en rigsretssag eller for at dømme ham.

Det slog han fast søndag aften, da han holdt hovedtalen på Conservative Political Action Conference (CPAC) i Florida. Hans første tale i offentligheden, siden han forlod Det Hvide Hus.

- Det var præcis den tale, som de ledende kræfter i Det Republikanske Parti havde frygtet, siger TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, mandag morgen.

I sin tale satte Donald Trump navn på en række fremtrædende republikanske politikere, som han anser for at være sine modstandere.

Listen af navne omfatter blandt andre den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell, samt ti medlemmer af Repræsentanternes Hus, der stemte for at indlede en rigsretssag mod Trump, og syv senatorer, der stemte for at dømme ham.

- Ud med dem alle sammen, sagde Trump.

Støtter modkandidater

Trump er allerede begyndt at give sin officielle støtte til kandidater, der vil stille op mod politikerne på ”fjendelisten” ved midtvejsvalget om to år.

Han understregede imidlertid, at det ikke betyder, at der er en intern krig i Det Republikanske Parti:

- Den eneste splittelse, der findes, er mellem en håndfuld politiske bureaukrater i Washington på ene side og så alle os andre på den anden side, sagde han.

Tilhængere bød Donald Trump velkommen til CPAC-konferencen i Florida

En af politikerne på ”fjendelisten” har dog allerede taget Trumps krigserklæring op, skriver avisen USA Today.

Adam Kinzinger var et af de ti medlemmer af Repræsentanternes Hus, der stemte for at indlede en rigsretssag mod Trump, og han skriver på Twitter, at han er ”stolt” af at blive nævnt som en af ”heltene” i Trumps tale.

Og så giver han hele Trumps tale dumpekarakter:

- Vi kan umuligt vinde et præsidentvalg med denne kedelige, energifattige, svage prædikant fra fortiden, skriver han.

Et mareridt

Ledelsen i Det Republikanske Parti kan ikke forestille sig noget værre, end at partiet i de næste år skal blive ved med at diskutere Trumps temaer om valgsnyd og forræderi internt i partiet, vurderer Jesper Steinmetz.

- Det er et mareridtsscenarie for den etablerede del af partiet, at Donald Trump i de kommende år skaber mere ballade end samling i et parti, der skulle bruge de næste år på at finde sine egne ben igen, siger han.

I sin tale til CPAC's forsamling af konservative republikanere slog Trump helt fast, at han ikke har nogen planer om at forlade Det Republikanske Parti. Rygterne om, at han har planer om at starte sig eget parti, afskrev han som ”fake news”.

- Ville det ikke være en pragtfuld idé? Starte et nyt parti, så vi kan splitte vores stemmer og aldrig vinde et valg igen, spurgte han for sjov.

Og han svarede selv på spørgsmålet med et rungende nej:

- Vi har Det Republikanske Parti. Det vil forene sig og blive stærkere end nogensinde!

Der var ingen tvivl om, hvem der var stjernen på CPAC-konferencen. En gylden statue af Donald Trump mødte deltagerne ved indgangen.

"Hvem, hvem, hvem?"

Til gengæld svarede han ikke klart på, hvad hans egen rolle i partiet skal være. Om han ønsker at blive partiets kandidat ved præsidentvalget i 2024 – eller om han vil være kongemageren, der bestemmer, hvem partiet opstiller og vælger til forskellige valg.

Da han omtalte den kommende republikanske præsidentkandidat, nøjedes han med at drille:

- Og hvem mon det så bliver? Hvem, hvem, hvem vil det blive? spurgte han tilhørerne.

Glade tilhørere efter Donald Trumps tale søndag.

Ifølge Jesper Steinmetz er der imidlertid ikke bare tale om drilleri:

- Jeg tror, at det er et helt sandfærdigt svar, at han ikke har besluttet det endnu. Han vil bruge tiden på at konsultere folk i partiet, eksperter og meningsmålinger, og så vil han først om nogle år beslutte, om det giver mening at stille op igen, vurderer han.

Deltagerne i CPAC-konferencen, der repræsenterer højrefløjen og de mest Trump-tro dele af partiet, gav deres mening til kende i en meningsmåling på konferencen.

Mens næsten 100 procent af deltagerne gav deres opbakning til Trumps politik gennem de seneste fire år, var det 68 procent af dem, der mente, at han skulle stille op igen i 2024.