Biden sender klart signal til Saudi-Arabien efter Khashoggi-rapport

USA's præsident vil sende et signal om, at Saudi-Arabien ikke længere vil få samme behandling som under Trump, siger TV 2-journalist.

USA skruer bissen på over for Saudi-Arabien, efter en rapport konkluderer, at landets kronprins godkendte den aktion, der i oktober 2018 førte til drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi.

Jamal Khashoggi, der på tidspunktet for drabet boede i USA, skulle hente nogle papirer på det saudiske konsulat i Istanbul.

Overvågningsvideo fra konsulatet viser Jamal Khashoggi gå ind ad døren, men han kom aldrig ud igen i live.

Ifølge en amerikansk efterretningsrapport var planen om enten at bortføre eller dræbe Khashoggi godkendt af Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Og det får nu konsekvenser, lyder det fra USA’s præsident.

- Vi vil holde dem ansvarlige for brud på menneskerettigheder. Vi vil gøre det klart, at hvis de vil have med os at gøre, så skal der tages hånd om brud på menneskerettigheder. Sådan skal det være verden over, men især her, siger Joe Biden, som torsdag talte i telefon med Saudi-Arabiens 85-årige kong Salman.

Slut med fripas

Ifølge TV 2-journalist Benjamin Kürstein vil Joe Biden sende et signal om, at den nye regering i Det Hvide Hus ikke vil give Saudi-Arabien et fripas, som man så det under Trumps embede.

- Trump lod dem slippe afsted med nogle ting, fordi hans vurdering var, at Saudi-Arabien var så vigtig en allieret, at man ikke havde mulighed for at udfordre dem. Så det her er nye signaler fra USA, men om det får reel betydning for det fremtidige parløb, må tiden vise, lyder det fra Benjamin Kürstein.

Som konsekvens af drabet på Jamal Khashoggi har USA’s udenrigsministerium indført en særlig visumregel, hvor personer, der vurderes at være indblandet i at afskrække systemkritikere, kan få inddraget deres visum.

- I henhold til det, vi kalder Khashoggi-forbuddet, indfører vi visa-restriktioner for 76 saudiere, som vurderes at være indblandet i at afskrække systemkritikere i udlandet, og her tænker vi ikke kun på mordet på Khashoggi, siger udenrigsminister Anthony Blinken.

Khashoggi var kritisk

Den hårde tone fra USA kommer efter, at Det Hvide Hus fredag offentliggjorde rapporten fra de amerikanske efterretningstjenester.

Den konkluderer, at det er "højst usandsynligt", at drabet kunne have fundet sted, uden at kronprins Mohammed bin Salman havde godkendt det.

Drabet stemmer overens med "kronprinsens støtte til at bruge voldelige tiltag for at gøre kritikere i udlandet tavse", hedder det videre.

Khashoggi, der var saudiarabisk statsborger bosat i USA, havde skrevet kritisk om den måde, som kronprinsen og kong Salman forvaltede deres magt i Saudi-Arabien. Han skrev blandt andet for Washington Post.

Tidligere præsident Donald Trump har tidligere afvist at offentliggøre den rapport, som Det Hvide Hus nu har lagt frem.

Den saudiarabiske regering har afvist, at kronprinsen - der reelt er landets leder - var involveret i drabet.

Den 35-årige Mohammad bin Salman har på mange områder allerede overtaget ledelsen af landet efter kong Salman.