Udland

Russiske diplomater forlader Nordkorea på håndskubbet togvogn

Nordkorea har nogle af verdens strengeste coronarestriktioner, som blandt andet har betydet, at grænserne har været lukket det seneste års tid.

En gruppe russiske diplomater og deres familier måtte torsdag lave en noget usædvanlig udrejse af Nordkorea.

For at undgå smittespredning under coronapandemien har det nordkoreanske styre lukket ned for næsten alle former for passagertransport, og siden begyndelsen af sidste år har det derfor været vanskeligt at finde en vej ind og ud af landet.

Derfor havde russerne ikke mange muligheder for at rejse hjem til Rusland.

Her ses de russiske diplomater og flere børn, der skubber vognen frem over togskinnerne.

De otte personer måtte først rejse 32 timer med tog fra hovedstaden Pyongyang, derefter 2 timer med bus til grænsen, inden de til sidst selv måtte skubbe en togvogn med deres bagage i omkring 1 kilometer over grænsen.

Først måtte russerne dog selv gøre vognen klar og sætte den på skinnerne.

- Da grænserne har været lukket i mere end et år, og passagertrafik er indstillet, krævede det en lang og besværlig rejse at komme hjem, skriver det russiske udenrigsministerium på Facebook.

Her har ministeriet også delt billeder af diplomaterne, der skubber togvognen med et goldt bjerglandskab i baggrunden.

Jublede over grænsen

På en video kan man se dem juble, da de skubber vognen henover en bro over floden Tumen og krydser grænsen ind til Rusland.

To af de russiske diplomater løftede på skift en arm i vejret og jublede over at være nået frem til hjemlandet.

Den primære "motor" på den lille vogn var selskabets eneste mand, den russiske embedsmand Vladislav Sorokin.

Hans treårige datter Varya var den yngste rejsende.

Rejseselskabets eneste mand agerede motor, mens børn og bagage tog plads oven på vognen.

Efter at have krydset grænsen blev de mødt af repræsentanter fra det russiske udenrigsministerium, og derefter kørte de med bus til lufthavnen i Vladivostok.

Hård nedlukning i Nordkorea

Den besværlige rejse var som nævnt nødvendig på grund af de nordkoreanske rejserestriktioner.

Styret fastholder, at der ikke har være nogen bekræftede tilfælde af coronavirus i Nordkorea, og officielt er der heller ikke registreret nogen positive tests i landet.

Alligevel har Nordkorea indført nogle af verdens strengeste restriktioner i kampen mod pandemien. Herunder grænselukninger, forbud mod offentlige forsamlinger og forbud mod ikke-forhåndsgodkendte rejser til grænseområder.

Hertil kommer omfattende krav om at bære mundbind, temperaturmålinger på offentlige steder og vidtrækkende karantænekrav.

Over det seneste år har mange udenlandske diplomater forladt landet, og adskillige vestlige ambassader er lukket ned som følge af coronanedlukningen.

Ifølge BBC er de fleste rejst ud af landet ad landvejen ved at krydse grænsen til Kina, mens der var en enkelt fly ud af Pyongyang i marts sidste år, hvor omkring 80 udenlandske diplomater forlod Nordkorea.