Udland

Britiske myndigheder advarer mod coronaråd fra Gwyneth Paltrow

Skuespilleren har valgt at kurere sig selv med alternative metoder, hvilket hun flittigt deler tips til.

Skuespiller Gwyneth Paltrow har tidligere været i vælten for at sælge eller anbefale ting som vagina-æg, skededampere, bistik som behandlingsform og olier mod depressioner.

Nu er hun begyndt at dele råd om, hvordan hun bekæmper sine senfølger efter en coronainfektion.

På sin blog fortæller hun, at hun behandler sig selv med blandt andet daglig faste til klokken 11, en keto-diæt (fedtrig, kylhydratfattig diæt. red.), kombucha-te og hyppig brug af infrarød sauna.

Og det har fået de britiske sundhedsmyndigheder til at gå i rette med hende.

- Nogle af de løsninger, hun anbefaler, er virkelig ikke de løsninger, som vi vil anbefale, udtaler professor Stephen Powis, som er den lægelige direktør for det britiske sundhedssystem, NHS, ifølge britiske medier.

Intet belæg for råddene

Og spørger man Ejvind Frausing, der er overlæge på lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital og arbejder med patienter med senfølger, så er der god grund til at sætte spørgsmålstegn ved Gwyneth Paltrows råd mod sine symptomer ”længerevarende udmattethed og omtågethed”.

- Der er ikke evidens for, at rådene virker, siger han.

Fire af Gwyneth Paltrows råd

 1. Faste

  Gwyneth Paltrows råd: Daglig faste til klokken 11.

  Det siger Ejvind Frausing: Vi anbefaler ikke, at man faster, hvis man har senfølger. Et af kardinalsymptomerne ved senfølger er træthed, så skal du sørge for at få noget, din krop kan arbejde med. Hvis du faster, føler du sult, og det er der ikke noget formål i.

 2. Keto-diæt

  Gwyneth Paltrows råd: Keto-diæt (fedtrig, kulhydratfattig diæt, red.).

  Det siger Ejvind Frausing: En keto-diæt er mere en slankekur, og det kan være en udmærket slankekur. Men der er ingen grund til at tro, at det er specielt godt mod senfølger. En keto-diæt vil formentlig belaste kroppen, fordi den skal omstille sig på at forbrænde fedtstoffer i stedet for kulhydrater. Har du senfølger, bør du i stedet lytte til din krop og dens behov.

 3. Kombucha-te

  Gwyneth Paltrows råd: Kombucha-te.

  Det siger Ejvind Frausing: Det er ikke nogen studier, der peger på, at Kombucha-te har en effekt i forhold til senfølger. Men det skader formentlig heller ikke.

 4. Infrarød sauna

  Gwyneth Paltrows råd: Hyppig brug af infrarød sauna.

  Det siger Ejvind Frausing: Igen er der ikke evidens for, at det skulle være godt mod senfølger. Men at få varmet kroppen igennem med infrarøde stråler, kan sikkert være godt mod muskelspændinger og måske have symptomlindrende effekt.

I stedet for den britiske skuespillers råd, så anbefaler Ejvind Frausing sine patienter med senfølger til at lytte til deres krop og gå langsomt i gang med genoptræning.

- Kroppen er stadig i alarmberedskab efter infektionen. Hvis man stresser kroppen, får man alarmberedskabet i gang igen. Derfor råder vi til langsom genoptræning, siger han.

Flere influencere i vælten

Gwyneth Paltrow er ikke den eneste kendis, som er blevet kritiseret for at dele misinformation på sociale medier.

I Danmark er særligt influencer og tidligere SOAP-sangerinde Saszeline Dreyer blevet kritiseret for at sprede misinformation.

Tidligere er bloggeren Alexandra Staffensen blevet hængt ud for at reklamere for cannabisolie og samtidig kalde antidepressiv medicin for "gift for hjernen". Noget hun senere undskyldte.

Og det er en problematik, som den lægelige direktør i Storbritannien fremhæver.

- Vi skal tage "lang covid" seriøst og anvende seriøs videnskab. Alle influencere på sociale medier har en pligt vedrørende det. Ligesom virussen, så spreder misinformation sig over grænser, og det muterer og udvikler sig. Så jeg mener, at Youtube og andre sociale medie-platforme har et seriøst ansvar - og en mulighed her, siger Stephen Powis.