Amerikansk rapport fastslår, at bin Salman beordrede drab på Khashoggi

Indholdet i rapporten har allerede ført til sanktioner mod saudiarabiske borgere.

En ny rapport fra de amerikanske efterretningstjenester kobler nu den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, direkte til drabet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

Rapporten er netop blevet offentliggjort og fastslår, at prinsen - kendt som 'MBS' - godkendte planen for at pågribe eller dræbe Khashoggi. En plan, der endte på mordet på journalisten på den saudiske ambassade i Istanbul.

Efterretningstjenesten baserer den konklusion på den store kontrol, Mohammed bin Salman har med beslutningsprocessen, at hans nære rådgiver var direkte involveret, og at medlemmer af hans personlige sikkerhedsstyrke deltog.

Desuden fastslår rapporten, at bin Salman generelt har støttet voldelig behandling af regeringskritikere som Khashoggi.

Det noteres videre, at Mohammed bin Salman anså journalisten som en trussel mod kongeriget.

Saudi-Arabien afviser

Kort sagt fastslår rapporten, at det er enormt usandsynligt, at en sådan aktion ville kunne finde sted uden bin Salmans godkendelse. Men den konklusion anfægtes af det saudiarabiske udenrigsministerium. I en udtalelse på saudisk stats-tv afvises det, at kronprinsen havde nogen viden om drabet.

Udenrigsministeriet kalder det for "en frygtelig forbrydelse", som blev foretaget af en gruppe, der er i konflikt med alle love og regler. Og at kongeriget har taget alle mulige skridt for at sikre, at de skyldige er blevet fundet og dømt.

Rapporten er ifølge ministeriet fyldt med "uberettigede og ukorrekte konklusioner

Sanktioner mod saudiske borgere

- USA vil ikke tolerere trusler og overfald fra Saudi-Arabien mod aktivister og journalister, udtaler USA's udenrigsminister, Anthony Blinken.

I rapporten nævnes det desuden, at man ikke kan konkludere, at de personer, der deltog i mordet på Khashoggi alle på forhånd vidste, at aktionen ville ende i journalistens død.

USA har identiteterne på 21 mennesker, som man er ret sikker på, har deltaget i aktionen. Navnene på de 21 er nævnt i rapporten.

Som reaktion på afsløringerne i rapporten har den amerikanske regering annonceret sanktioner mod medlemmer af det saudiske kongehus' indsatsstyrke, som stod bag drabet på Jamal Khashoggi. Det skriver Reuters.

Desuden bliver der indført visarestriktioner mod 70 saudiske borgere som led i en indsats mod lande, der bedriver vold mod politiske modstandere og journalister.

Også en tidligere topofficer i den saudiske efterretningstjeneste bliver ramt af sanktionerne.

USA vil desuden sætte gang i en indsats for at dokumentere brud på menneskerettighederne foretaget af Saudi-Arabien og andre lande, der går efter journalister.

- USA vil ikke tolerere trusler og overfald fra Saudi-Arabien mod aktivister og journalister, udtaler USA's udenrigsminister, Anthony Blinken.

Han understreger dog samtidig, at USA stadig er 'investeret' i sit forhold til Saudi-Arabien.

Hård retorik mod Saudi-Arabien

En ny rapport fra de amerikanske efterretningstjenester kobler nu den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, direkte til drabet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

Konklusionerne i rapporten har i store træk været kendt, og blev torsdag omtalt i en lang række amerikanske medier.

I samme forbindelse afholdt den amerikanske præsident, Joe Biden, en telefonsamtale med Saudi-Arabiens kong Salman. Han er landets formelle leder, mens kronprinsen MBS anses for at være landets reelle leder.

- Det er præsidentens holdning, ligesom det er regeringens holdning, at forholdet til Saudi-Arabien skal gentænkes, sagde Jen Psaki, der er pressesekretær i Det Hvide Hus, til medierne onsdag.

Under valgkampen sidste år udtalte Joe Biden sig meget kritisk om den saudiske ledelse med landets reelle leder, kronprins Mohammed bin Salman, i spidsen:

- Saudierne vil komme til at betale prisen og blive gjort til de pariaer, som de er, sagde Joe Biden dengang.

Det er et voldsomt kursskifte fra tidligere præsident Donald Trump, som var meget positiv over for Saudi-Arabien. Han tog blandt andet til landet som sit første officielle statsbesøg som præsident.