Coronavirus

Nyopdaget virusvariant spreder sig i New York

Undersøgelser antyder, at New York-varianten er mere smitsom og mere resistent over for nogle vacciner.

En ny variant af coronavirus spreder sig i New York.

Det skriver New York Times.

Den nye variant, der er kendt som B.1.526, blev først opdaget i november i den amerikanske delstat.

I midten af februar udgjorde den op mod 27 procent af de positive coronatests, der blev sekventeret og delt i en database for forskere i USA.

- Det er noget, vi skal forvente, at der kommer mere og mere af, siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, til TV 2.

- Det ser vi overalt i verden. Derfor er det noget, vi skal tage alvorligt. Det er der efterhånden konsensus om.

Fundet i hver fjerde coronatest

Varianten er beskrevet i forskningsartikler af forskere fra henholdsvis California Institute of Technology og Columbia University.

Forskerne fra Californien offentliggjorde deres artikel tirsdag, mens den fra Columbia endnu ikke er blevet lagt ud. Ingen af studierne er blevet fagfællebedømt endnu eller publiceret i et videnskabeligt magasin.

Men undersøgelserne antyder, at New York-varianten - ligesom varianterne, der først blev opdaget i Sydafrika og Brasilien - er mere smitsom og mere resistent over for de eksisterende vacciner.

Forskerne fra Columbia University siger, at analyser af offentlig tilgængeligt data tyder på, at der ikke er mange tilfælde af de sydafrikanske og brasilianske varianter i prøver fra New York og de omkringliggende områder.

- I stedet fandt vi et højere antal af denne hjemmeavlede afstamning af coronavirusset, siger Anne-Catrin Uhlemann, en af forskerne, i en udtalelse.

Da forskerne anvendte forskellige metoder er omfanget af den nye variant meget usikkert.

Forskerne fra Columbia i New York studerede prøver fra 1142 patienter og fandt den nye mutation i 12 procent af dem.

Imens havde forskerne fra Californien travlt med at scanne en database med flere hundredetusinder af sekventeringer. Her fandt to nye versioner af B.1.526, som samlet set udgjorde 27 procent af prøverne.

Den ene af de to har en mutation i et område af virussets spikeprotein, kaldet E484K. Det samme har varianterne, der blev fundet i Sydafrika og Brasilien, og det er den mutation, som bekymrer forskere.

Bekymring for vacciners effekt

Studier har nemlig vist, at E484K giver nedsat følsomhed for antistoffer.

Nedsat følsomhed for antistoffer giver en bekymring for vacciners effekt på denne variant og for risikoen for at blive smittet igen.

Undersøgelser har dog vist, at de nyudviklede vacciner sandsynligvis stadig neutraliserer coronavirus og beskytter mod alvorlig sygdom.

Flere medicinalselskaber er også gået i gang med at udvikle såkaldte booster-vacciner, der specifikt bliver lavet til at skulle beskytte mod nye mutationer af virusset.