Udland

Biden lægger pres på Saudi-Arabien med CIA-rapport

Joe Biden vil offentliggøre rapport, der gør den saudiske kronprins ansvarlig for drab på journalist. Et stort kursskifte i forhold til Trump-tiden.

Den amerikanske regering gør klar til at offentliggøre en CIA-rapport, der sort på hvidt slår fast, at Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, på forhånd godkendte drabet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

Det skriver flere medier, blandt dem nyhedsbureauet Reuters og tv-stationen NBC torsdag.

Konklusionen i CIA-rapporten har længe været offentligt kendt og er ingen overraskelse. Men det, at USA nu siger det åbent og fremlægger dele af sit efterretningsmateriale i sagen, er en stramning af den amerikanske politik over for Saudi-Arabien.

Det vurderer tidligere chef hos Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Jacob Kaarsbo over for TV 2.

- Der er stor forskel på, at der bliver snakket om det, og så på, at USA decideret siger det. Hvis USA siger det entydigt, er vi derude, hvor det vil få følger for forholdet mellem USA og Saudi-Arabien, og hvor det kan få følger for hele kongehuset i Saudi-Arabien, siger han.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har da også valgt at forberede Saudi-Arabien på de forventede dårlige nyheder i en telefonsamtale med den 85-årige saudiske kong Salman i løbet af torsdag, skriver New York Times.

- Det er præsidentens holdning, ligesom det er regeringens holdning, at forholdet til Saudi-Arabien skal gentænkes, sagde Jen Psaki, der er pressesekretær i Det Hvide Hus, til medierne onsdag.

Drabet på Jamal Khashoggi

Den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, der levede i eksil i USA, blev dræbt 2. oktober 2018 under et besøg på det saudiske konsulat i Istanbul.

 

Drabet blev begået af en gruppe efterretningsfolk fra Saudi-Arabien. Otte af dem blev efterfølgende retsforfulgt i Saudi-Arabien, og fem af dem blev dødsdømt – domme, der siden er blevet ændret til 20 års fængsel.

 

Flere i gruppen havde tætte kontakter til Saudi-Arabiens reelle magthaver, kronprins Mohammed bin Salman. Saudi-Arabien afviser imidlertid, at kronprinsen skulle være involveret i drabet eller havde kendskab til det på forhånd.

 

Efterretningsoplysninger fra Tyrkiet, USA og en række andre lande tegner dog et andet billede – men kronprinsen er aldrig blevet draget til ansvar i sagen.

Pariaer

Under valgkampen sidste år udtalte Joe Biden sig meget kritisk om den saudiske ledelse med landets reelle leder, kronprins Mohammed bin Salman, i spidsen:

- Saudierne vil komme til at betale prisen og blive gjort til de pariaer, som de er, sagde Joe Biden dengang.

Det følger han nu op på som præsident, og han har allerede taget afstand fra Saudi-Arabiens krigsførelse i nabolandet Yemen.

- Jeg vil bestemt ikke sige, at præsidentens bekymringer eller holdninger har ændret sig, sagde pressesekretær Jen Psaki onsdag, selv om hun ikke ville gentage Joe Bidens betegnelse af saudierne som ”pariaer”.

Offentliggørelsen af CIA-rapporten vil give den saudiske kong Salman grund til alvorlige overvejelser, forudser Jacob Kaarsbo:

- Hvis USA entydigt peger på, at Mohammed bin Salman, der er kongens favoritsøn og den kommende konge, er udpeget som skyldig, er det alvorligt. Så skal kongen afbalancere, hvor vigtigt forholdet til USA er, siger han.

Trump: "Jeg reddede hans røv"

Konklusionerne i CIA’s rapport blev allerede lækket til amerikanske medier som Washington Post kort efter drabet på Jamal Khashoggi.

Men dengang var forholdet mellem præsident Donald Trump og den saudiske kongefamilie helt anderledes tæt – ikke mindst på grund af nære personlige relationer mellem kronprins Mohammed bin Salman og Trumps svigersøn, Jared Kushner, der fungerede som Trumps særlige forhandler i Mellemøsten.

Trump valgte dengang ikke at tro på konklusionerne i CIA’s rapport. Han forklarede selv, at han ikke betragtede Mohammed bin Salman som skyldig, fordi kronprinsen selv benægtede det.

- Han siger, at han ikke gjorde det, sagde Trump dengang i et interview med journalisten Bob Woodward.

Trump forklarede også, at han personligt havde beskyttet kronprinsen mod sanktioner fra den amerikanske kongres:

- Jeg reddede hans røv. Jeg fik Kongressen til at lade ham være i fred, forklarede Trump dengang.

Stop for våbensalg

Men nu har Mohammed bin Salman, der i praksis leder Saudi-Arabien på vegne af sin aldrende far, ikke længere Trump-familiens beskyttelse.

Det har Joe Biden klart signaleret.

I starten af februar beordrede Biden et stop for våbensalg og anden bistand til Saudi-Arabiens indblanding i borgerkrigen i nabolandet Yemen. Den saudiske krigsførelse er i høj grad kronprins Mohammed bin Salmans projekt, men ifølge Joe Biden er der tale om en ”humanitær og strategisk katastrofe”.

Joe Biden har da også demonstrativt valgt, at han torsdag ringer til Saudi-Arabiens formelle leder, kong Salman.

Hans søn, kronprinsen, der formelt har titel som forsvarsminister, har fået at vide, at hvis han vil kommunikere med Bidens regering, skal det ske gennem den amerikanske forsvarsminister Lloyd J. Austin, skriver New York Times.