Coronavirus

Ny coronavaccine på vej i USA - den kræver kun et stik

Vaccinen fra Johnson & Johnson kan måske blive godkendt allerede i weekenden i USA. I EU kan det ske i løbet af marts.

De amerikanske medicinalmyndigheder har onsdag sagt god for endnu en corona-vaccine, nemlig vaccinen fra medicinalgiganten Johnson & Johnson.

Når Food and Drug Administration (FDA) har sagt god for vaccinen, så forventes den at blive godkendt til brug i USA i løbet af meget kort tid, måske allerede i weekenden, skriver Washington Post.

Vaccinen fra Johnson & Johnson har to store fordele i forhold til andre vacciner.

For det første skal vaccinen kun gives én gang, mens andre godkendte vacciner skal gives i to doser med ugers mellemrum.

For det andet kan vaccinen opbevares i et almindeligt køleskab i månedsvis, hvor nogle af de andre godkendte vacciner kræver opbevaring ved ekstremt lave temperaturer.

Forhindrer alvorlig sygdom

FDA’s gennemgang viser, at Johnson & Johnsons vaccine er både sikker og effektiv, når det gælder om at forhindre folk i at blive alvorligt syge eller ligefrem dø af sygdommen.

- Vi ved, at denne vaccine forhindrer 85 procent af de alvorlige sygdomstilfælde, og den var 100 procent effektiv, når det handlede om at forhindre indlæggelser og dødsfald. Det er i virkeligheden det, der tæller, siger Nancy M. Bennett, der er professor i medicin og sundhedsvidenskab og har været med til at vurdere vaccinen, til Washington Post.

Vaccinen er testet på mennesker i USA, Brasilien og Sydafrika, og testen afslørede, at vaccinen virker noget dårligere, der hvor mutationer af covid-19 har bredt sig.

Mens vaccinen var 72 procent effektiv, når det gjaldt om at forhindre svage eller moderate sygdomssymptomer i USA, så var det tilsvarende tal kun 57 procent i Sydafrika, hvor den sydafrikanske variant er udbredt.

Men vaccinens effekt er dog stadig tilfredsstillende, understreger FDA.

I Sydafrika forhindrer vaccinen således 89 procent af de alvorlige sygdomstilfælde.

På vej i EU

FDA har i forvejen godkendt to vacciner til brug i USA. Det er vacciner fra Pfizer-BioNTech og fra Moderna.

USA har allerede indgået en aftale med Johnson & Johnson om at købe 100 millioner doser af selskabets vaccine for en milliard dollar og mulighed for at købe yderligere 200 millioner doser.

Oven i den snarlige godkendelse i USA har Johnson & Johnson netop søgt om godkendelse af deres vaccine i EU. Ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur forventer man at tage stilling til ansøgningen midt i marts ”hvis man forinden har modtaget alle relevante oplysninger”, skriver Deutsche Welle.

EU har på nuværende tidspunkt godkendt tre vacciner til brug. Det er vaccinerne fra BioNTech-Pfizer, Moderna og AstraZeneca.

Allerede i oktober indgik EU en aftale med Johnson & Johnson om levering, så snart deres vaccine er godkendt. Den aftale sikrer Danmark levering af 2,4 millioner doser af Johnson & Johnsons vaccine.