Udland

Mellemamerika oplever eksplosiv stigning i sultproblemer

I lande som El Salvador og Guatemala er antallet af folk, der sulter, firedoblet på to år, oplyser FN-agentur.

Antallet af folk, der ikke kan få nok mad på bordet, er eksploderet i Centralamerika de seneste år.

Det viser nye tal frigivet tirsdag af FN's Verdensfødevareprogram (WFP) ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I El Salvador, Guatemala, Honduras og Nicaragua har næsten otte millioner mennesker i år jævnligt oplevet sult ifølge WFP. Det er næsten en firedobling i de fire lande i forhold til 2018.

FN's Fødevare- og Landbrugsorganisationen (FAO) definerede i en rapport sidste år sult som perioder, hvor befolkningsgrupper oplever alvorlig mangel på mad.

Det vil sige, hvis folk går i flere dage uden at spise på grund af mangel på penge, adgang til mad eller mangel på andre ressourcer.

WFP peger på, at stigningen skyldes en blanding af arbejdsløshed under coronapandemien, økonomisk krise og flere naturkatastrofer i regionen.

- Den økonomiske krise skabt af covid-19 havde allerede gjort mad på supermarkedshylderne uopnåeligt for de fleste udsatte mennesker, da de to orkaner Eta og Iota gjorde situationen endnu værre, siger WFP's regionaldirektør i Latinamerika og Caribien, Miguel Barreto, ifølge Reuters.

Kan også blive en udfordring for USA og Mexico

De to orkaner hærgede i regionen med to ugers mellemrum i november. De kostede mindst 200 mennesker livet, ødelagde titusindvis af hjem og efterlod skader for milliarder.

- Med tanke på ødelæggelserne og de udfordringer, som folk stod over for i forvejen, forventer vi, at det her bliver en langvarig genoprettelsesproces, siger Miguel Barreto.

Ud over de umiddelbare problemer for millioner af centralamerikanere så kan situationen på sigt også blive en udfordring for lande som USA og Mexico.

I samme undersøgelse fra januar i år fandt WFP, at 15 procent af de adspurgte i de ramte lande har konkrete planer om at immigrere til andre lande.

Det er næsten en fordobling fra 2018.

Tusindvis af centralamerikanere immigrerer hvert år til netop Mexico og USA i håbet om et bedre liv.