Udland

250.000 døde i Liberia - men der skal en finsk domstol til opgøret med den grufulde fortid

Selv om det næsten er tyve år siden, er ingen stillet til ansvar for forbrydelserne i landet, men så blev Gibril Massaquoi anholdt i Finland.

Den tidligere børnesoldat havde opholdstilladelse i Finland, da fælden klappede i 2020. Nu sidder han på anklagebænken, hvor han risikerer at blive dømt for drab på civile, voldtægt og rekruttering af børnesoldater. Gibril Massaquoi benægter det hele.

Massaquoi, der egentligt er fra Sierra Leone, havde ellers fået vidnebeskyttelse efter at have vidnet ved en FN-domstol, der skulle undersøge krigsforbrydelser i nabolandet Sierra Leone.

Det specielle ved den aktuelle domstol er, at den er finsk, og at den er nedsat i det vestafrikanske land Liberias hovedstad Monrovia, hvor den har fået tilladelse til at afhøre vidner.

Mange i Liberia er glade for den finske domstol, men spørger samtidig sig selv, hvorfor deres eget land ikke har været i stand til at retsforfølge dem, der stod bag uhyrlighederne i de to borgerkrige - den ene fra 1989 til 1997, den anden fra 1999 til 2003. Der har været tid nok, synes holdningen at være.

- De skød vores grise

Arthur Bondo fortæller til BBC, hvorfor han er en af dem, der ikke kan acceptere at folk går fri. Han vil have den retssag.

Han blev selv rekrutteret som børnesoldat i 1990, da han var 15 år gammel. Til BBC fortæller han, hvordan han tydeligt husker den dag, da National Patriotic Front (NPFL) rykkede ind på hans fars gård.

- De skød vores grise og beordrede os til at bære dem, da de tvang os til at slutte os til dem. Jeg gennemlevede en masse dårlige ting, siger Arthur Bondo.

Det var ellers meningen, at Liberia selv skulle ordne tingene. Præsident Ellen Johnson Sirleaf, der var den første præsident efter borgerkrigene, nedsatte en sandheds- og forsoningskommission, Truth and Reconciliation Commission (TRC), der skulle hjælpe helingsprocessen.

TRC var ikke en domstol, men den anbefalede i 2009 retsforfølgelse af visse personer, nedsættelsen af en særlig domstol og erstatninger til ofrene.

Der skete bare aldrig noget. Blandt andet fordi præsidenten selv var fedtet ind i noget snavs. Hun havde haft forbindelse med en tidligere oprørsleder og præsident, Charles Taylor. Hun undskyldte, men trådte ikke tilbage.

Landets præsident er imod domstolen

Landets nuværende præsident George Weah, der er tidligere professionel fodboldspiller i England, er ikke særligt begejstret for, at der nu er nedsat en domstol.

- Siden jeg vandt i 2018, har jeg ikke på noget tidspunkt opfordret til at nedsætte en krigsforbryderdomstol. Så hvorfor nu? Vi har økonomiske problemer, vi forsøger at udvikle vores land, så hvorfor fokusere på sådan en domstol nu, har George Weah sagt.

Aktivister og menneskerettighedsgrupper har arbejdet på alternative muligheder. Derfor "den finske løsning". Der har også været retssager i USA.

En af hovedpersonerne i Liberias nyere historie er føromtalte Charles Taylor, hvis søn er en af dem, som sidder fængslet i USA - dømt for tortur og drab.

En kvart million døde

Charles Taylor selv er også fængslet, men han er dømt for forbrydelser i forbindelse med konflikten i nabolandet Sierra Leone. Konflikterne i de to lande hænger sammen.

Charles Taylor stod i 1980 i spidsen for et oprør mod den siddende præsident Samuel Doe, som selv havde kuppet sig til magten. Doe blev senere henrettet.

I de to borgerkrige mistede en kvart million livet i kampe mellem forskellige oprørsmilitser. Taylor trådte tilbage i 2003, da der blev indgået en fredsaftale.

Liberia blev grundlagt i 1821 af frigivne slaver fra USA. Landet er Afrikas ældste republik og har aldrig været koloniseret.