USA VALG

Politichefer i Washington: Angrebet på kongressen var planlagt

Høring i Senatet afslører, at ledende politifolk aldrig fik læst FBI-advarsel om planlagte optøjer.

De ledende politifolk, der havde ansvaret for at forsvare den amerikanske kongres i Washington under angrebet 6. januar, er enige om, at angrebet var koordineret og planlagt.

Det forklarede de tirsdag under en senatshøring, der skulle afdække, hvorfor sikkerheden i kongresbygningen ikke var stærk nok til at holde angriberne ude.

- Disse kriminelle var forberedt på krig. De medbragte deres eget radiosystem, så de kunne koordinere angrebet, og de havde klatreudstyr og anden udrustning til at overvinde Kongressens sikkerhedssystemer, sagde den tidligere leder af US Capital Police Force, Steven Sund, i sin vidneforklaring under høringen.

- Jeg er syg ved tanken om det, jeg oplevede den dag, tilføjede han.

Steven Sund har, ligesom de øvrige ansvarlige for sikkerheden i Kongressen, forladt deres stillinger efter angrebet 6. januar, fordi de er blevet kritiseret for at være dårligt forberedte og for langsomme til at reagere på angrebet.

Radiokommunikation

Et andet vidne, Robert Contee, der er chef for politiet i hovedstaden Washington DC, kaldte også angrebet koordineret.

- Min oplevelse den dag var, at flere af dem, der trængte ind i bygningen, kommunikerede med hinanden med håndsignaler. Flere af dem brugte også radiokommunikation. Jeg er helt overbevist om, at det var koordineret, sagde han tirsdag.

Kongressen blev stormet af vrede demonstranter, netop som politikerne var samlet for formelt at bekræfte Joe Bidens valg som USA’s nye præsident. De loyale Trump-tilhængere havde netop hørt Trump holde tale, før de begav sig til kongresbygningen og tiltvang sig adgang.

Den netop overståede rigsretssag mod Donald Trump handlede om, hvorvidt hans tale til demonstranterne var en direkte opfordring til at angribe Kongressen – en anklage, som der ikke var tilstrækkeligt stort flertal i Senatet til at dømme ham for.

Angrebet får også et efterspil ved domstolene, hvor en række af angriberne er tilbageholdt, sigtet for en lang række lovovertrædelser.

Advarsel blev ikke læst

Men i dag handlede senatshøringen altså om dårlig sikkerhed i Kongressen var en medvirkende årsag til, at begivenhederne udviklede sig så voldsomt.

Lederen af tirsdagens høring, senator Amy Klobuchar, konkluderede efter vidneafhøringerne, at man havde afdækket mindst to alvorlige sikkerhedsbrister.

For det første, at en rapport fra FBI på forhånd havde advaret om risiko for vold og sammenstød i Washington den dag. Men rapporten blev aldrig læst af de ledende politifolk i Washington.

Til senatorernes store overraskelse forklarede den tidligere leder af US Capital Police Force, Steven Sund, endda, at han først havde hørt om FBI-rapporten i denne uge. På trods af, at den blev sendt til hans afdeling allerede dagen før angrebet – og i øvrigt blev grundigt omtalt i Washington Post allerede 12. januar.

- Det er selvfølgelig meget bekymrende, konkluderede Amy Klobuchar ved høringens slutning.

Bremset af reglerne

For det andet blev det tydeligt tirsdag, hvor bureaukratisk besværligt det var for politi og sikkerhedsfolk i Kongressen at få tilkaldt hjælp fra Nationalgarden.

Siden angrebet har mange involverede myndigheder givet hinanden skylden for, at der gik timer, før assistancen fra Nationalgarden nåede frem og fik bragt situationen under kontrol. Mange har antydet, at andre med vilje holdt hjælpen fra Nationalgarden tilbage.

Men tirsdagens høring afslørede, at et stift bureaukrati havde en del af skylden. Ingen af de ledende politifolk i Kongressen kunne tilsyneladende anmode om assistance fra Nationalgarden uden godkendelse fra andre chefer – og på et tidspunkt, hvor de bogstaveligt talt lå og sloges med angriberne eller havde barrikaderet sig på kontorerne, kunne det ikke lade sig gøre.

- Den måde at gøre tingene på viser, at man ikke var forberedt på en krise som denne, som Amy Klobuchar konkluderede.

Senatet fortsætter høringerne om, hvordan sikkerheden kan forbedres efter angrebet 6. januar i næste uge.