Udland

Iran truer med at øge berigelsen af uran

Det kan gå værst ud over Iran selv, hvis landet tager for hårde midler i brug over for Vesten, advarer statsejet iransk avis.

Iran truer med at øge berigelsen af uran, så landet kommer tættere på at kunne lave atombomber. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, citeres på statsligt tv for at sige, at Iran overvejer at berige uran til over 60 procent. I dag er den ifølge Reuters under 20 procent.

Udtalelsen kommer, mens der internationalt er forhandlinger om at redde atomaftalen med iranerne fra 2015.

Iran havde regnet med, at der hurtigt var kommet fremskridt i forhandlingerne, efter Joe Biden blev præsident i USA.

Det siger Jacob Kaarsbo, tidligere chef i Forsvarets Efterretningstjeneste, til TV 2:

- Iranerne ønsker at få lettet de økonomiske sanktioner, og det går for langsomt. De er grundigt skuffede over, at der ikke har været særlig meget fremdrift. Så de smider de her små lodder ned i vægtskålen, som hele tiden øger presset på USA og Europa.

Advarer mod for højt spil

Truslen fra ayatollah Ali Khamenei har tirsdag fået den statsejede og regeringskontrollerede avis Iran til at advare landets styre.

Det kan potentielt gå værst ud over Iran selv, hvis landet tager for hårde midler i brug i en verserende atomstrid med Vesten, skriver avisen.

Iran er gået med til, at FN-inspektører de næste tre måneder kan foretage "nødvendig" overvågning af Irans atomprogram.

Det har fået nogle iranske parlamentsmedlemmer til at kritisere regeringen. Ifølge dem er det imod en lov, der er vedtaget i Irans parlament.

Men det er en farlig holdning, advarer avisen Iran.

- Dem, der siger, at Iran skal handle hurtigt og kontant i forhold til atomaftalen, skal også fortælle, hvilken garanti der er for, at Iran ikke bare bliver efterladt alene som før i tiden, skriver avisen.

- Og vil det hjælpe med andet end at opbygge modstand til Iran?

Hvem tager første skridt?

Irans lov om at begrænse IAEA's inspektioner i landet er indført for at lægge pres på USA i forhold til atomaftalen.

Aftalen blev opgivet af USA under den tidligere præsident Donald Trump. Den bliver i øjeblikket forhandlet igen af EU og den nye amerikanske administration under præsident Joe Biden.

Iran og USA er dog uenige om, hvem der skal tage første skridt.

Iran kræver, at USA opgiver indførte sanktioner, mens USA insisterer på, at Iran først skal leve op til alle de betingelser, som landet har skrevet under på.

- Vi er klar til at mødes med iranerne sammen med Sikkerhedsrådets permanente medlemmer for at påbegynde det diplomatiske arbejde og drøftelserne og arbejde videre med det forslag, man har forhandlet om i et stykke tid: Hvis Iran overholder atomaftalen, så er USA klar til at gøre det samme, siger Ned Price, der er talsmand for USA’s Udenrigsministerium.