Coronavirus

I Østrig putter alle skolebørn selv en vatpind i næsen - danske børn er klar til det samme

Danske skolebørn er også klar til at teste sig selv, hvis bare de kan få lov til at komme tilbage i skole, siger elevernes organisation.

Man kan godt åbne alle skoler, hvis bare skoleeleverne kan finde ud af at teste sig selv på skolen.

Det er erfaringen fra Østrig, hvor eleverne nu er fysisk tilbage i skolerne og tester sig selv med en vatpind i næsen hver mandag og onsdag.

Dog er der en undtagelse for de allermindste elever og elever på specialskoler. De kan blive testet hjemmefra med hjælp fra eksempelvis mor eller far.

Det er en ordning, som danske skoleelever misunder de østrigske børn og unge, siger Esther Vyff, der er formand for foreningen Danske Skoleelever, til TV 2:

- Langt, langt de fleste grundskoleelever tager gerne fire test om ugen, hvis det er det, der skal til for at komme tilbage til skolen. De savner det, siger hun.

I Østrig er reglerne lavet sådan, at hvis en elev siger nej til at tage de to ugentlige tests, så er der adgang forbudt på skolen, og eleven skal fortsætte med fjernundervisning derhjemme.

Normalt skal man have en skoletaske, en madpakke og spidsede blyanter med. Nu skal man så også have en test med.

Esther Vyff, formand for Danske Skoleelever

Men det er ikke regel, der afskrækker Esther Vyff, så længe der bare bliver lavet nogle fleksible ordninger for dem, der er bange for at blive testet:

- Normalt skal man have en skoletaske, en madpakke og spidsede blyanter med. Nu skal man så også have en test med. Sådan må den nye virkelighed være det næste stykke tid, siger hun.

Alle skoler genåbnet

De østrigske skolebørn, lige fra børnehaveklasse til 3.G kom tilbage i skole for 14 dage siden. Alle på den betingelse, at de sagde ja til de to ugentlige tests. For børn under 14 år skulle forældrene også give deres samtykke.

Genåbningen af skolerne har været en prioritet for den østrigske regering.

- Det er meget vigtigt, at børn og unge får deres glæde ved livet tilbage. Og at de får en fast struktur tilbage, siger den østrigske undervisningsminister Heinz Fassmann til østrigske medier.

Det er lige så let som at pille næse

Instruktionsvideo, der skal lære østrigske børn at teste sig selv med vatpind i næsen

Og ifølge de østrigske myndigheder er løsningen med selvtest rigtig let for børnene at administrere. Vatpinden skal bare drejes rundt fem gange i hvert næsebor, hvorefter en særlig væske dryppes på vatpinden. Et kvarter efter kan barnet så se, om testen er positiv eller negativ.

Ifølge en instruktionsvideo, som myndighederne har lavet til skolebørnene, er det ”lige så let som at pille næse”.

Mange af børnene har da også fundet ud af, at det slet ikke er så slemt.

- Jeg troede det ville være ubehageligt, men det var ganske let. Du putter den bare op i først det ene næsebor og så det andet, ikke for dybt, og så er det bare at vente 15 minutter på resultatet, siger en af eleverne til østrigsk fjernsyn.

"Ja tak, hellere end gerne"

Resultatet har indtil nu været, at langt de fleste børn og forældre har accepteret tilbuddet, fortæller den danske ambassadør i Østrig René Dinesen til TV 2:

- Nogle har stillet spørgsmålstegn ved det forfatningsmæssigt korrekte i, at man kan tvinge børn til at lade sig teste som betingelse for at få adgang til skolegang. Men langt de fleste har sagt: "Ja tak, hellere end gerne". Det er meget få procent, der har sagt nej, forklarer René Dinesen.

Genåbningen af skolerne er en central del af den østrigske genåbningsstrategi, og af de tre millioner tests, der blev taget i sidste uge, var halvdelen skolerelaterede.

For yderligere at sætte skub i ordningen, bliver selvtests gratis på landets apoteker fra 1. marts.