Udland

Georgisk oppositionsleder anholdt på direkte tv

Politi i Georgien har anholdt lederen af landets største oppositionsparti under en voldsom ransagning af partiets hovedkontor.

Oppositionslederen Nika Melia fra det georgiske parti Den Forenede Nationalbevægelse (UNM) er blevet anholdt i de tidlige morgentimer tirsdag.

Det skete under en dramatisk politiaktion, hvor ordensmagten stormede UNM's hovedkontor med tåregas, skriver AFP.

Direkte billeder fra tv-stationen Mtavari TV viste, hvordan Nika Melia blev trukket ud af bygningen og anholdt.

Flere oppositionsstøtter blev samtidig anholdt.

Politisk krise

Situationen er en forværring af den politiske krise i landet. En krise, der begyndte med et omstridt parlamentsvalg i oktober sidste år.

Valget blev vundet af regeringspartiet, Georgiens Drøm. Men siden har flere i oppositionen beskyldt regeringen for at fuske med resultatet.

Politiet stormer UNM's hovedkavrter for at anholde Nika Melia.

Det førte blandt andet til, at Nika Melia og oppositionen i dagene efter opfordrede folk til at gå på gaden og vise deres utilfredshed.

Torsdag i sidste uge trak Georgiens premierminister, Giorgi Gakharia, sig fra sin post, efter at det kom frem, at Georgiens Drøm havde planer om at anholde Melia.

Kritik fra Vesten

Oppositionslederen er blevet beskyldt for at opildne til voldelige protester i juni 2019. Han har afvist beskyldningerne og kaldt dem politisk motiverede.

Planen om at anholde ham blev siden mødt med fordømmelse fra landets opposition og flere af Georgiens vestlige allierede.

Georgiens oppositionspartier har siden Gakharias tilbagetrækning kæmpet for at få udskrevet et nyt parlamentsvalg.