Udland

Facebook og Australien er enige om, at nyheder igen kan komme på platformen

Google har truet med at lukke for sin søgefunktion i landet efter nyt lovforslag.

Facebook er blevet enig med Australiens regering om at gendanne nyhedsmediers sider på det sociale medie. Det skriver flere medier, blandt andre CNBC og The Sydney Morning Herald.

Det sker en lille uge efter, at Facebook havde lukket ned for nyhedsmedier, så det ikke var muligt for hverken personer eller firmaer at dele nyheder på platformen.

Det førte til forhandlinger, der har gjort, at parterne nu er nået til enighed.

Stridigheden skyldtes uenigheden om et lovforslag om, at sociale medier som Facebook fremover skal betale en del af deres overskud til de etablerede medier.

- Lovforslaget misforstår helt fundamentalt forholdet mellem vores platform og udgivere, der bruger den til at dele nyhedshistorier, lød det fra Facebook i en pressemeddelelse i forbindelse med nedlukningen af nyhedsmedier i sidste uge.

- Det har efterladt os med et svært valg: Enten skal vi efterleve en lov, der ignorerer det forhold, eller også skal vi stoppe med at tillade nyheder på vores tjenester i Australien. Vi har valgt det sidste, skrev tech-giganten.

Justeringer i sidste øjeblik

I sidste øjeblik sent tirsdag aften kom ministrene i den australske regering dog med et par justeringer til lovforslaget, der har gjort det mere spiseligt for Facebook.

I en fælles udtalelse fra ministrene i premierminister Scott Morrisons regering lyder det ifølge The Sydney Morning Herald, at "justeringerne vil give øget klarhed overfor de digitale platforme og nyhedsmedierne om måden, som det er tænkt, at lovforslaget skal fungere, samt styrke rammerne for at sikre, at nyhedsmedier er aflønnet fair."

Campbell Brown, der er næstøverst i Facebooks afdeling for samarbejde med nyhedsmedier siger, at de australske brugere igen kan finde nyheder på Facebook inden for "de næste par dage".

- Efter yderligere diskussioner er det lykkedes os at nå til enighed med den australske regering, der vil tillade os at støtte de udgivere, vi vælger, heriblandt små og lokale udgivere, siger Campbell Brown ifølge The Sydney Morning Herald.

Google har også ydet modstand mod Australiens nye lovforslag.

Selskabet har truet med at lukke ned for sin søgemaskine i landet for at undgå indholdslove, der er "umulige at arbejde med".

Canada vil følge trop

Canada har planer om at følge det australske eksempel.

Samtidig lød det fra Canadas minister for kulturarv, Steven Guilbeualt, at blandt andet Frankrig, Tyskland og Finland er med på vognen:

- Vi vil vurdere, at vi snart vil have 10, 15 lande, der laver lignende lovgivning. Vil Facebook bryde sine bånd med Tyskland, med Frankrig?

Flere danske nyhedsmedier har i et fælles opråb til politikerne krævet at få det på dagsordenen herhjemme.

- Det er på høje tid, at også techgiganterne skal leve op til krav om ansvar, og at vi får skabt de rette vilkår, skrev topcheferne fra Egmont, DR, Berlingske Media, JP/Politikens Hus, Jysk Fynske Medier og TV 2 i december.

Her argumenterer mediecheferne for at værne om den frie presse som ”en modvægt, et alternativ, til den af og til fragmenterede samtale, der foregår på techgiganternes platforme”.

Ifølge medierne er et lovforslag, der lige nu er i høring i Kulturministeriet, "et skridt i retning af mere rimelighed".