Coronavirus

500.000 coronadøde amerikanere er en "grum skæbne"

Tallet er højere end antallet af amerikanske soldater dræbt under de to verdenskrige og krigen i Vietnam tilsammen.

I USA har flere end 500.000 mennesker nu mistet livet, mens de var smittet med coronavirus.

USA's præsident Joe Biden holdt mandag aften amerikansk tid en mindehøjtidelighed i Det Hvide Hus til ære for de mange døde.

Inden ceremonien var flaget på Det Hvide Hus og andre føderale bygninger i USA sat på halv stang – og det forbliver de i fem dage efter ordre fra præsident Biden.

- I dag markerer vi en virkelig dyster og hjerteskærende milepæl – 500.071 døde. Som nation kan vi ikke acceptere så grum en skæbne, sagde Biden.

Flere døde end tre krige

Præsidenten pointerede, at tallet er højere end antallet af amerikanske soldater dræbt under de to verdenskrige og krigen i Vietnam tilsammen.

- Jeg ved, hvordan det føles, fortsætter en berørt Biden i en tv-transmitteret tale med henvisning til sin egen lange historie med familietragedier, hvor han har mistet en kone og to børn til ulykker og sygdom.

Sammen med vicepræsident Kamala Harris, der i lighed med Biden var ledsaget af sin ægtefælle, markerede præsidenten efter talen den triste mærkedag med et øjebliks stilhed foran 500 tændte stearinlys på trapperne til præsidentboligen.

Et militærorkester spillede derefter hymnen 'Amazing Grace'.

- Tag imod vaccinationerne

Andetsteds i Washington D.C. ringede klokkerne i National Cathedral 500 gange for at symbolisere de 500.000 dødsfald under pandemien.

- Husk hver en person og det liv, de levede. Sønnen, som ringede til sin mor hver aften bare for at være sikker. Faren, datteren, der lyste denne verden op. Den bedste ven, som altid var der – sygeplejersken, der fik sine patienter til at ville leve, sagde præsident Biden i sin tale.

I modsætning til sin forgænger, Donald Trump, der ofte lod til at nedtone virussygdommen, står bekæmpelse af pandemien øverst på Bidens dagsorden.

I sine bemærkninger foran Det Hvide Hus opfordrede Biden amerikanerne til fortsat at bære mundbind, holde afstand til andre og tage imod vaccinationer, når det er deres tur.

- Vi skal bekæmpe dette sammen og som ét folk, lød det fra Biden.