WHO sår tvivl om coronavirussens arnested
Ifølge en dansk WHO-forsker, som netop er hjemvendt fra Wuhan i Kina, stammer virussen muligvis fra flagermus i Thailand.
WHO's forskere sår nu tvivl om, hvorvidt coronavirussen stammer fra den kinesiske millionby Wuhan, som man hidtil har antaget. Det skriver Politiken.
I denne måned afsluttede forskere fra Verdenssundhedsorganisationen et besøg i Wuhan, hvor de skulle opspore kilden til pandemien.
Blandt WHO’s forskere er den dominerede hypotese nu, at virussen først opstod i flagermus i enten Sydkina eller i andre lande i Sydøstasien, hvorefter virussen sprang over i et andet dyr og videre over i mennesker.
Dermed indikerer forskerholdet, at pandemien måske slet ikke har sin oprindelse i Kina.
Det siger danske Thea Kølsen Fischer, professor i virusepidemier ved Københavns Universitet, som var en del af WHO-holdet i Wuhan.
- Vi har fundet ud af, at virussen formentlig stammer fra hesteskoflagermusen oprindeligt. Den type flagermus findes både i det sydøstlige Kina, men den findes også i andre lande som Cambodia og Thailand, fortæller Thea Kølsen Fischer til TV 2.
Stadig et stykke vej
Hun fortæller, at Thailand inden for den seneste uge har rapporteret, at man har fundet virus i hesteskoflagermus fra huler i Thailand, der har en stor lighed med SARS-CoV-2, der er fundet i Kina.
- Der er stadig et stykke vej, før vi finder den eksakte kilde, lyder det fra den danske forsker.
Coronavirussen blev opdaget i Wuhan omkring nytår for et år siden. Den menes at have spredt sig fra et madmarked, hvor der blev solgt levende dyr.
Ifølge Tea Kølsen Fischer er det muligt, at virussen er kommet til Wuhan via et dyr, der oprindeligt er solgt på et marked i Thailand og så solgt videre på madmarkedet i Wuhan.
En anden mulighed er, at et menneske er blevet smittet på et marked i Thailand og så efterfølgende rejst til Wuhan.
Mere omfattende udbrud
WHO’s forskerhold har efter besøget i Wuhan en formodning om, at udbruddet i december 2019 var mere omfattende, end man hidtil har kendt til.
Det fortæller lederen af WHO-holdet, Peter Ben Embarek, til mediet CNN.
- Virussen cirkulerede bredt i Wuhan i december, hvilket er et nyt fund, siger han.
Desuden fandt eksperterne ud af, at der allerede i december var over 12 varianter af coronavirussen i Wuhan.
Kinesiske forskere præsenterede holdet for 174 smittetilfælde fra december. De 100 blev bekræftet i laboratorietests. De resterende 74 blev konstateret gennem patienternes symptomer.
Tallene betyder, at flere end 1000 personer sandsynligvis var smittet i december, siger Peter Ben Embarek.
Stemningen vendte hurtigt
Kina havde på forhånd meddelt, at man ville være transparente i forbindelse med WHO's undersøgelser.
Men ifølge WHO var det ikke muligt at få adgang til hundredtusindvis af blodprøver fra Wuhan, som verdenssundhedsorganisationen gerne ville analysere.
- Der er omkring 200.000 prøver, som i øjeblikket er sikret, og som kan bruges til et nyt studie. Det ville være mere end fantastisk, hvis vi kunne arbejde med det, siger Peter Ben Embarek.
Thea Kølsen Fischer fortalte under opholdet i Kina, at stemningen generelt var god, når forskerne var på tomandshånd med teamlederen for det kinesiske hold.
- Men stemningen i rummet kan skifte hurtigt, når de mange potentielt geopolitisk følsomme faglige emner diskuteres i plenum, lød det fra Thea Kølsen Fischer.
- Typisk er der flere til stede i møderummene. Også individer, der ikke nødvendigvis deltager eller bidrager til den videnskabelige diskussion forstås, skriver Thea Kølsen Fischer.
USA peger på laboratorieuheld
Forskerholdets besøg var på forhånd politisk omdiskuteret. USA har eksempelvis beskyldt Kina for at dække over omfanget af smitteudbredelse og manglende indgreb i de første dage af 2020.
Desuden har USA ved flere lejligheder betvivlet, at virussens arnested reelt var det omstridte madmarked i Wuhan.
I stedet peger USA på, at covid-19-pandemien kan skyldes en ulykke på laboratoriet Wuhan Institute of Virology, som WHO-forskerne også har besøgt under deres ophold i Kina.
USA baserer blandt andet sin teori på, at flere ansatte på laboratoriet i efteråret 2019 skulle være blevet syge med covid-19-lignende symptomer.
Ifølge USA er det heller ikke første gang, at et laboratorieuheld i Kina har ført til spredning af virussygdomme.
Et dokument fra den amerikanske regering pegede for en måneds tid siden på et sars-udbrud i Beijing i 2004 med ni smittede og et enkelt dødsfald.
WHO har i forbindelse med besøget i Wuhan udtalt, at det er ”ekstremt usandsynligt”, at coronasmittens udbredelse skyldes et uheld på Wuhan Institute of Virology.