Prinsesse Latifah Al Maktoum.
Udland

Prinsessen ville bare være fri - men så blev hun bedraget, bedøvet og bortført af far

Det populære feriemål Dubai gemmer på en hemmelighed. En prinsesse er spærret inde, fordi hun gerne ville leve et normalt liv. Her er hendes historie.

Lyden fra det øverste dæk var høj og skarp.

Det lød, som om geværskud flængede nattemørket over lystyachten Nostromo, men nede i kahytten var det umuligt at se, hvad der foregik.

Oh my God, de er her!

Latifa Al Maktoum, prinsesse

Her lå Nostromos to passagerer og frygtede det værste.

- Oh my God, de er her, udbrød den ene passager.

Hun var en kvinde i 30'erne med langt sort hår og store brune øjne.

Øjnene sad i ansigtet på en ægte arabisk prinsesse.

Kvinden ved siden af hende var blond, finsk og ekspert i kampsporten capoeira. Men over for de mænd, der var på vej ned i skibet, ville det ikke nytte meget med queixada-spark.

Otte dage forinden var de to kvinder flygtet fra Dubai på en måde, der lignede noget fra en James Bond-film, og den tidligere franske spion, der var kaptajn på Nostromo, havde nu bragt kvinderne over 2000 kilometer væk fra ørkenbyen.

Men de høje brag, der nu lød fra skibets øverste dæk, kunne kun betyde, at vovestykket var slået fejl.

Kvinderne forskansede sig på toilettet, mens deres kahyt blev fyldt med lysglimt og røg.

Så gennemborede laserstråler røgen, og maskerede kommandosoldater trængte ind.

- Hvem er Latifa?, råbte én af dem.

Kalenderen viste 4. marts 2018, klokken havde netop passeret 23, og det har været muligt at rekonstruere hændelsesforløbet ud fra britiske retsdokumenter samt vidneudsagn fra Nostromos kaptajn Hervé Jaubert og kampsportsindtruktøren Tiina Jauhiainen.

Forfulgt af far

Prinsessen hedder Latifa Al Maktoum, og den aften på Nostromo var hendes otte dage som regent i eget liv ved at være forbi.

Hun befandt sig godt nok på en amerikansk lystyacht i internationalt farvand 50 kilometer ud for Indiens kyst, og teoretisk set kunne hendes far ikke røre hende her.

Men hans arm er lang.

Prinsesse Latifas far hedder Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, og han hersker over det arabiske fyrstedømme Dubai.

Fyrstedømmet er et yndet feriemål blandt danskere med hang til skyskrabere, sand og varmt badevand, men der foregår også ting i Dubai, som turistbrochurerne ikke fortæller om.

En af de ting er historien om, hvad der skete med Latifa Al Maktoum.

I dag er der kun få, som ved, om prinsessen stadig er i live, og tidligere på måneden bad FN's højkommissær for menneskerettigheder styret i Dubai om livstegn.

De snød mig

Mary Robinson, tidligere højkommissær for menneskerettigheder ved FN

Livstegn, der skal bevise, at den 35-årige prinsesse ikke er blevet dræbt på foranledning af sin ekstremt magtfulde far.

Den 71-årige Sheik Mohammed er en af verdens rigeste mænd. Han omgås det britiske kongehus og ejer flere slotte i Storbritannien, hvor han af og til lader nogle af sine 6 hustruer og 30 børn bo under stærk bevogtning.

For på trods af enorme materielle goder er det ikke dem alle, der holder af livet som kongelig i Dubai.

Latifa Al Maktoum er en af dem.

Altså den yngste Latifa Al Maktoum for sheiken har tre døtre, der bærer samme navn.

Inden sin flugt i 2018 fortalte hun om sit liv på en længere videooptagelse, der blev offentliggjort, da det stod klart, at flugten på Nosromo var slået fejl.

Den første flugt

Prinsessen fortæller, at hun voksede op hos sin faster.

Hun gik på forskellige skoler i Dubai og lærte flydende engelsk, men jo mere hun lærte, jo mere længtes hun efter friheden til selv at bestemme over sit liv.

Allerede som 16-årig forsøgte hun at flygte for første gang. Det lykkedes hende at komme hele vejen til Dubais grænse mod Oman, hvor hun ikke kunne kommer over, fordi hun ikke anede, at man havde brug for et pas.

Hun blev anholdt og siger, at hun fik tæsk af sin fars mænd.

- En fyr holdt mig, mens en anden fyr slog mig. Den første gang, de torturerede mig, følte jeg ikke smerte, fordi jeg var så chokeret. Det var, som om nogle slog mig gennem en pude. Jeg kunne se, hvad de gjorde. Jeg tænkte: 'Ødelægger de min krop?', fortæller prinsesse Latifa på videooptagelsen.

Prinsessen siger, at soldaterne fortalte hende, at de havde fået ordre på at tæve hende ihjel.

Og så blev hun sat i husarrest.

Søsterens drøm

Allerede inden flugtforsøget i 2002 vidste prinsesse Latifa godt, at hendes far kunne blive temmelig vred, når hans døtre trådte ved siden af.

En sensommeraften i år 2000 havde der nemlig været et meget opsigtsvækkende optrin på en gade i den britiske by Cambridge.

Her var tre venner kommet gående på fortovet efter et besøg på en bar, da en bil pludselig kørte op på siden af dem.

De gav hende piller for at kontrollere hende. De piller gjorde hende til en zombie

Latifa Al Maktoum, prinsesse

Dørene blev åbnet, og fire mænd tvang én af de tre venner ind i bilen og kørte væk.

Sheikens mænd havde slået til midt i Storbritannien, hvor de fleste nok ville føle sig i sikkerhed.

De havde fanget Shamsa Al Maktoum, der er prinsesse Latifas storesøster.

I begyndelsen af august 2000 havde hun været indlogeret på sin fars enorme landejendom Longcross Estate sydvest for London.

Her snød Shamsa Al Maktoum vagterne og slap ud i friheden.

Det lykkedes hende at stjæle en sort Range Rover på godset og flygte ud gennem porten, kunne ansatte på ejendommen efterfølgende fortælle avisen The Guardian.

De gav mig to indsprøjtninger

Shamsa Al Maktoum, prinsesse

Det lykkedes prinsessen at skjule sig på et vandrehjem i London, hvor hun undersøgte mulighederne for at blive i Storbritannien, og hun tog så til Cambridge, hvor sheikens håndlangere fandt hende efter et besøg på en bar.

- Jeg blev fanget af min far. Det lykkedes ham at opspore mig gennem nogen, som jeg havde holdt kontakten til, skrev prinsesse Shamsa efterfølgende i en e-mail, det lykkedes hende at sende fra sit fangenskab i Dubai.

- Han sendte fire arabiske mænd for at fange mig. De bar skydevåben og truede mig. Så kørte de mig til min fars hus i Newmarket, hvor de gav mig to indsprøjtninger og en håndfuld piller. Næste morgen kom der en helikopter, der bragte mig til flyet, som tog mig til Dubai, skrev hun.

Et liv som prinsesse

Det lykkedes hende også at ringe til politiet i Storbritannien syv måneder senere, men afdelingen i Cambridgeshire kom ikke så langt i opklaringsarbejdet.

Myndighederne i Storbritannien ville nemlig ikke give sagens ledende efterforsker lov til at rejse til Dubai for at tale med vidner, og bortførelsen endte derfor uden større konsekvenser.

Hvad Sheik Mohammed gjorde mod sine døtre betød ikke noget for hans rolle som statsmand.

Efter telefonopkaldet til politiet forsvandt prinsesse Shamsa i fangenskab, men ikke før hendes eksempel havde inspireret lillesøsteren Latifa til også at søge friheden.

Efter flere års afstraffelse for flugtforsøget til Oman vendte prinsesse Latifa langsomt tilbage til et liv med de goder, der følger med umådelige rigdomme.

Men hun måtte ikke forlade Dubai, og hun var under konstant bevogtning.

Latifa mødte også sin søster Shamsa igen en enkelt gang i 2008.

- Hun blev ført rundt. Hun kunne ikke åbne øjnene, og de gav hende piller for at kontrollere hende. De piller gjorde hende til en zombie, skrev prinsesse Latifa senere i et brev.

Ellers fordrev prinsesse Latifa tiden med ridning og dykning, og hun fik lov til at hyre instruktører fra udlandet som personlige trænere.

På den måde lærte hun faldskærmsudspring af den tidligere verdensmester Stefania Martinengo, og da hun kastede sin kærlighed på kampsporten ​capoeira, ansatte prinsesse Latifa den finske instruktør Tiina Jauhiainen som træner.

Det var i 2010, og de to blev hurtigt veninder.

Selvom livet på overfladen så glamourøst ud, var prinsessens drøm om at undslippe ikke blevet mindre.

Hun havde nemlig hørt en helt utrolig historie, der gav hende håb.

Spionen, der slap væk i burka

En tidligere agent ved den franske efterretningstjeneste DGSE var flygtet fra Dubai ved en fuldstændig spektakulær aktion, og han havde tilmed skrevet en bog om det.

Agenten hed Hervé Jaubert, og han havde boet i Dubai i en årrække. Her hjalp han styret med at bygge miniubåde til turistindustrien og levede et liv i overhalingsbanen med luksusvilla, en Lamborghini og to Humvee's.

Men der kom finansielle uoverensstemmelser mellem Hervé Jaubert og myndighederne, der ville drage ham til ansvar for produktionsfejl på de miniubåde, som han var ansat til at bygge.

Ifølge et interview, som Hervé Jaubert dengang gav til avisen Daily Telegraph, havde Dubais hemmelige politi truet med at stikke nåle i næsen på ham under et af deres forhør.

Hans pas blev inddraget, og i 2009 besluttede Hervé Jaubert sig for at flygte.

I Hervé Jaubert's egen version af historien iklædte han sig dykkerudstyr og trak dernæst en burka over sig, inden han gik ned til havnen gennem byens halvtomme gader under fredagsbønnen.

Nede i vandet svømmede han ud til kystvagtens patruljefartøj og skar brændstofslangerne over, inden han steg op i en gummibåd og sejlede i seks timer for at nå en lystyacht, hvor en af hans gamle kolleger fra efterretningstjenesten ventede på ham.

Dernæst sejlede yachten til Indien, og herfra slap Hervé Jaubert til Florida i USA, hvor han bor den dag i dag.

En plan tager form

Om hele historien er sand, ved kun Hervé Jaubert, men hans tidligere hustru Helene Jaubert siger til mediet Daily Beast, at han har fundet på halvdelen selv, og at detaljen med burkaen er fup.

- Jeg tog selv billederne af ham i burka i Florida. Han ville bare sensationalisere historien, siger Helene Jaubert.

Et besøg på Hervé Jauberts profil på Facebook afslører desuden, at faktatjek ikke er noget, han tager ret tungt. For eksempel er der talrige opslag, hvor han deler falske oplysninger. Eksempelvis støttede han i efteråret 2020 USA's tidligere præsident Donald Trumps beskyldninger om valgsvindel ved det netop overståede valg.

Men det kunne prinsesse Latifa ikke vide. For hende lignede Hervé Jaubert en billet ud i friheden, så hun kontaktede ham i USA, og i de efterfølgende år lagde de to en plan.

For den nette sum af det, der svarer til 2,6 millioner danske kroner, skulle Hervé Jaubert hjælpe prinsessen ud af landet, har capoeira-instruktøren Tiina Jauhiainen sidenhen forklaret.

Et møde på åbent hav

Tiina Jauhiainen sagde også selv ja til at hjælpe, og 24. februar 2018 kørte hun prinsesse Latifa til Oman, hvorfra de to sejlede 25 kilometer ud på havet i gummibåd gennem høje bølger.

Herude mødte de Hervé Jaubert og en af hans kontakter, der ventede med to jetski. Så gik turen yderligere 22 kilometer ud på jetski, mens Hervé Jaubert sejlede gummibåden tilbage til land.

Ude på havet gik trioen om bord på Nostromo, hvor tre filippinske søfolk stod klar til at sejle mod Indien.

Nu var det værste overstået - troede de.

Flugten fra Dubai var lykkedes, og der blev nu både ringet og sendt beskeder fra Nostromo.

Ifølge Tiina Jauhiainen var det - set i bakspejlet - nok ikke særlig smart.

Første tegn på at yachten var opdaget, kom efter seks dage til søs, hvor Hervé Jaubert så et skib følge efter dem. Så dukkede et overvågningsfly op, og til sidst ankom flere indiske krigsskibe.

Skyd mig her, men tag mig ikke med tilbage

Latifa Al Maktoum, prinsesse

Hervé Jaubert troede ikke, at den indiske flåde ville blande sig i internationalt farvand, men han kunne ikke vide, hvad Dubais hersker havde lovet de indiske myndigheder til gengæld for datteren.

En mulig byttehandel

Det kan vi andre heller ikke, men vi ved, at de indiske myndigheder enormt gerne ville have fingrene i flere personer i Dubai.

For eksempel gangsteren Farooq Takla, der havde søgt tilflugt i Dubai, men som blev deporteret til Mumbai fire dage efter affæren på Nostromo.

Senere fulgte også den britiske våbenhandler Christian Michel, der er anklaget i en større korruptionssag i forbindelse med et salg af helikoptere til Indiens luftvåben.

Christian Michel blev anholdt af myndighederne i Dubai, lagt i håndjern, fik bind for øjnene og blev sat på et fly til Delhi 4. december 2018.

Ifølge et brev, som Christian Michel netop har sendt til den britiske premierminister Boris Johnson fra fængslet i Indien, mener han selv, at han blev udleveret til Indien i bytte for sheikens datter.

Men det er alt sammen spekulationer.

Uanset hvad aftalen mellem Indien og Dubai indeholdt, var det tydeligt, hvem de indiske kommandosoldater søgte efter.

- Hvem er Latifa?, råbte soldaterne flere gange, mens de gennemsøgte Nostromo.

Da prinsessen var blevet slæbt op på det øverste dæk, lå hun med hænderne på ryggen, mens hun råbte:

- I bryder international lov. Jeg søger politisk asyl.

Men det hjalp ikke.

Så bider jeg ham, så hårdt jeg kan

Latifa Al Maktoum, prinsesse

I stedet kom to arabisk udseende mænd om bord og slæbte prinsesse Latifa ned i en mindre båd på siden af Nostromo.

- Skyd mig her, men tag mig ikke med tilbage, var det sidste, hun råbte, ifølge Tiina Jauhiainen.

Og så var prinsessen væk.

Hjem til far

Hervé Jaubert, Tiina Jauhiainen og de filippinske søfolk blev taget med til Dubai, mens Nostromo blev beslaglagt.

Det, der skete med Latifa Al Maktoum derefter, har længe været en gåde, men i 2020 fik Tiina Jauhiainen kontakt til hende igen.

Da sad prinsessen i husarrest et ukendt sted i Dubai, men havde fået fat i en mobiltelefon.

Og på små videoklip kunne hun nu fortælle, hvad der var sket, efter at hun var bortført fra Nostromo.

Videoklippene er efterfølgende blevet offentliggjort af BBC.

- På den lille båd var der 12 til 15 kommandosoldater og to officerer fra emiraterne. Jeg kæmpede. Så kom der en fyr med en lille camouflagefarvet pung, han tog en nål ud og stak mig i armen, fortæller prinsesse Latifa.

Hun tænkte, at det var bedøvelse, men mærkede ingen effekt.

To mænd pressede hende ned i bunden af kommandosoldaternes båd, og kort efter ankom de til et indisk flådefartøj.

- Jeg kom ind i et stort rum. Der var fire eller fem generaler foran mig. Jeg sagde til dem: 'Jeg er Latifa Maktoum. Jeg vil ikke til Dubai, jeg vil have asyl, jeg er i internationalt farvand, I er nødt til at slippe mig fri', fortæller prinsessen.

Men det hjalp ikke. Hun blev bragt i land og ført hen til et fly, der skulle tage hende til Dubai - hjem til far.

Igen strittede hun imod, men nu løftede en soldat hende op for at bære hende om bord.

- Han er meget større end jeg. Så ser jeg, at hans ærme er smøget op, og at hans arm er blottet. Jeg tænker, at jeg har én chance. Så bider jeg ham, så hårdt jeg kan og ryster hovedet. Han skreg, fortæller prinsesse Latifa.

Svaret fra vagterne var endnu en sprøjte med bedøvelse, og så blev prinsessen lagt på en båre og fløjet til Dubai i bevidstløs tilstand.

Dernæst kom hun i husarrest.

En uventet invitation

Heller ikke den affære fik større konsekvenser for Latifas far.

Her ses han til hestevæddeløb med den britiske dronning i 2019.

Og her er han med paven samme år.

Ifølge prinsesse Latifas fætter, Marcus Essabri, der bor i Storbritannien og har haft kontakt til hende gennem den hemmelige mobiltelefon, havde prinsessen hverken adgang til sæbe eller en tandbørste i det hus, hun blev spærret inde i.

Haya forklarede, at Latifa havde et alvorligt problem, fordi hun er bipolar

Mary Robinson, tidligere højkommissær for menneskerettigheder ved FN

Den eneste gang at hun så et familiemedlem var, da den yngste og mest prominente af Sheik Mohammeds seks hustruer kom på besøg i december 2018.

Hun hedder prinsesse Haya, og hun inviterede ganske uventet prinsesse Latifa ud.

- Hun sagde til mig, at det var en prøve for at se, hvordan jeg ville reagere ude blandt andre mennesker. Gjorde jeg det godt, ville jeg komme ud, fortæller prinsesse Latifa på et af sine videoklip.

Den indespærrede prinsesse kunne ikke vide, at FN diskret havde bedt Dubai om beviser for, at hun var i live, og at én af gæsterne hjemme hos prinsesse Haya ville være FN's tidligere menneskerettighedskommissær Mary Robinson.

Inden frokosten fik Mary Robinson at vide, at prinsesse Latifa var psykisk syg.

- Haya forklarede, at Latifa havde et alvorligt problem, fordi hun er bipolar. Det er tabubelagt i De Forenede Arabiske Emirater, siger Mary Robinson til BBC.

Snydt

Mary Robinson troede på løgnen, og under frokosten var hun bange for at spørge prinsesse Latifa om for meget af frygt for at forværre hendes tilstand.

Prinsesse Latifa fortæller på et af sine videoklip, at hun ikke anede, hvem Mary Robinson var.

- Havde jeg vidst det, havde jeg selvfølgelig sagt det hele, siger hun.

Under frokosten blev der taget billeder, som myndighederne i Dubai kort efter sendte ud som bevis på prinsesse Latifas velbefindende.

- De snød mig, siger Mary Robinson til BBC.

Og så kom prinsesse Latifa ellers tilbage i husarrest.

Fire måneder senere var det prinsesse Hayas tur til at få brug for Mary Robinsons hjælp.

- Jeg fik et opkald fra prinsesse Haya. Hun sagde: Mary, jeg er i London. Jeg er netop kommet til London med mine to børn og har kun det tøj, vi havde på. Jeg er så bange. Vi tog fejl, og jeg har fundet ud af så meget, siger Mary Robinson til BBC.

Sheiken forsøgte at få sine to børn hjem gennem en retssag, og her blev sagerne om prinsesserne Shamsa og Latifa brugt som eksempel på, hvad han er for en far.

Imens nåede Sheik Mohammed lige at være vært for Det Globale Kvindeforums årlige kongres i februar 2020, hvor såvel den tidligere britiske premierminister Theresa May som Ivanka Trump deltog.

Ifølge dommeren i den britiske retssag var der dog ingen tvivl om, at sheiken var en problematisk far, og dommeren afgjorde, at begge døtre var blevet bortført, så han tabte sagen.

Forsvundet igen

Det ændrede imidlertid intet for Latifa, der stadig befandt sig i husarrest i sommeren 2020.

Men i efteråret holdt hun pludselig op med at svare, og derfor valgte hendes venner og familie i udlandet, at videooptagelserne fra den hemmelige telefon skulle offentliggøres.

Hvad der er sket med hende siden vides ikke, men presset for at få livstegn vokser.

Hendes højhed bliver plejet derhjemme

De Forenede Arabiske Emiraters ambassade i London

Blandt andet sagde USA's udenrigsminister Anthony Blinken i sidste uge, at han følger sagen, mens den britiske udenrigsminister har sagt noget lignende.

Sheik Mohammed er også kommet med en form for svar.

I en pressemeddelelse fra De Forenede Arabiske Emiraters ambassade i London takker "prinsesse Latifas familie" nemlig for opmærksomheden vedrørende hendes helbred og skriver:

- Familien har bekræftet, at hendes højhed bliver plejet derhjemme, hvor hun støttes af familien samt af sundhedsfagligt personale. Hun er fortsat i bedring, og vi håber, at hun vil vende tilbage til det offentlige liv på et passende tidspunkt.