Udland

Højesteret vil ikke frede Trumps skattepapirer

USA's øverste domstol fastslår, at myndighederne har ret til at se Trumps skattepapirer for de seneste ni år.

Den amerikanske Højesteret har afgjort, at myndighederne i staten New York skal have adgang til tidligere præsident Donald Trumps skattepapirer.

Trump og hans advokater har kæmpet hårdt for at forhindre udleveringen, men nu har en enig Højesteret sat punktum i sagen. Trumps revisionsfirma har allerede meddelt, at man omgående vil efterkomme afgørelsen og udlevere papirerne.

New York, hvor Trump har haft adresse og været skattepligtig indtil for nylig, har ønsket at undersøge flere forskellige forhold omkring Trumps skattebetalinger – i særdeleshed omkring påståede udbetalinger til to kvinder, der angiveligt blev betalt diskret via Trumps advokat Michael Cohen for at tie stille om deres forhold til Trump.

Med det udgangspunkt har myndighederne i New York krævet en bred vifte af skattepapirer fra 2011 til 2019 udleveret, skriver CNN.

Det fik Trump og hans advokater til at protestere kraftigt. De har kaldt det brede krav om udlevering af tusindvis af dokumenter for ”en ulovlig fisketur”, hvor den demokratisk valgte anklager i Manhattan ønsker at gennemtrawle alle de gamle dokumenter i håb om at finde ulovligheder, der kan skade Trump politisk.

Men det argument har domstolene nu endeligt afvist. Ifølge domstolene er kravet om udlevering af de mange dokumenter en ganske dagligdags foreteelse.

- Arbejdet går videre, kommenterede anklageren i Manhattan Cyrus Vance Jr. mandag på Twitter.

Trumps mange skattepapirer skal ikke offentliggøres, så alle kan se dem, men kun stilles til rådighed for myndighederne. Men ifølge Trumps advokater er det illusorisk at tro, at papirerne ikke bliver lækket til offentligheden:

- Når først dokumenterne er givet videre, så er fortroligheden væk en gang for alle, skrev Trumps personlige advokat William Consovoy til Højesteret.

Lækkede papirer

Hemmeligheden omkring Trumps skattepapirer er da også delvist ødelagt allerede, idet avisen New York Times i efteråret skrev en række artikler om Trumps skatteforhold, baseret på dokumenter, der var lækket til avisen.

Artiklerne kom efter en lang offentlig debat om Trumps skatteoplysninger. Som den første præsident i nyere tid har Trump afvist at offentliggøre, hvor meget han betalte i skat. Det fik mange politiske modstandere til at mistænke, at han havde noget at skjule.

Artiklerne i New York Times afslørede da også en aggressiv – men ikke nødvendigvis ulovlig – brug af fradragsreglerne, der betød, at mangemillionæren Donald Trump ikke har betalt indkomstskat i 11 af de 18 år, som avisen havde papirer på.

I årene omkring starten på Trumps embedsperiode (2016, hvor han blev valgt som præsident, og 2017, der var hans første år som præsident) betalte han hvert år kun 750 dollars i indkomstskat.