Coronavirus

Biden beordrer flaget på halv stang i fem dage

Præsidenten ønsker at markere, at en halv million amerikanere nu er døde med covid-19.

Mandag markerer USA en trist mærkedag, når landet runder en halv million dødsofre for covid-19. Det skete mandag aften, viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.

Præsident Joe Biden har beordret, at alle offentlige, føderale bygninger i landet skal flage på halv stang de næste fem dage for at mindes de mange døde.

Mandag aften amerikansk tid holder han desuden en ceremoni, hvor han og vicepræsident Kamala Harris vil tænde lys og holde et minuts stilhed for at mindes de døde, skriver mediet The Hill.

- Aftenens arrangement, hvor præsidenten vil tale, skal understrege, hvor enormt et tab dette tal betyder for det amerikanske folk og for så mange familier landet over, sagde pressesekretær i Det Hvide Hus Jen Psaki mandag.

- Han vil også tale om det amerikanske folks evne til vende udviklingen med denne pandemi ved at arbejde sammen, ved at følge myndighedernes sundhedsråd og ved at lade sig vaccinere så snart det er deres tur, tilføjede pressesekretæren.

Markeret tidligere

Disse fælles markeringer ligger tilsyneladende Joe Biden på sinde.

Dagen før han blev indsat som præsident holdt han også en lille højtidelighed, hvor han tændte lys foran Lincoln Memorial til ære for covid-19’s ofre.

Og allerede i april sidste år, da han stadig kun var en håbefuld præsidentkandidat, opfordrede han daværende præsident Donald Trump til at lade flagene på alle offentlige bygninger gå på halv for at ære landets covid-19-ofre.

Dengang – for blot 10 måneder siden – kom hans opfordring i anledning af, at USA havde rundet 60.000 døde.

- Når vi når slutningen af denne måned, så har vi mistet flere menneskeliv til coronavirus, end vi mistede under hele Vietnamkrigen, sagde Joe Biden dengang ifølge Fox News.

Trump markerede 100.000 døde

Donald Trump fulgte først opfordringen i slutningen af maj. I mellemtiden var dødstallet steget så meget, at det ifølge CNN blev en markering af, at tallet i maj rundede 100.000.

Alle offentlige bygninger skulle flage på halv stang i tre dage ”til minde om de amerikanere, vi har mistet til coronavirus”, skrev Donald Trump dengang på Twitter.

Siden maj er dødstallet i USA steget voldsomt, og USA tegner sig i dag for en femtedel af alle verdens covid-19-dødsofre.