Udland

Fugleinfluenzaen H5N8 fundet hos mennesker for første gang

Syv mennesker i Rusland har været smittet med fugleinfluenzaen H5N8, der de seneste måneder har været særdeles synlig hos danske dyrebesætninger.

For første gang er fugleinfluenzaen H5N8 fundet hos mennesker. Det er sket på en fjerkræfarm i Rusland, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I Danmark har sundhedsmyndighederne ellers bedyret, at det ikke burde kunne lade sig gøre.

Eksempelvis lød det på Statens Serum Instituts hjemmeside i november, at ”det ikke er sandsynligt, at mennesker kan blive smittet” med H5N8-varianten.

Virussen blev fundet hos syv mennesker tilbage i december. Ifølge Reuters skulle alle syv være raske i dag.

Men H5N8 kategoriseres som højpatogen og kan derfor være yderst farlig. Det siger Lars Erik Larsen, der er professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet og ekspert i virusinfektioner i dyr.

- Højpatogen fugleinfluenza er kendetegnet ved en meget høj dødelighed hos både fugle og mennesker – der er op til 60 procent, der dør af det, siger han.

Meget sjældent at se smitte hos mennesker

Derfor tager man det også alvorligt, når virusset finder vej til danske dyrebesætninger, fortæller han. Og personalet, der står for aflivningen af dyrene, er i fuldt beskyttelsesudstyr.

- Men når det gælder denne specifikke type, er det meget sjældent, at mennesker bliver smittet. Også selvom den har været i Europa og andre steder i verden i flere år, siger Lars Erik Larsen.

Med det kendskab, vi har til fugleinfluenza, er det meget, meget sjældent, det smitter mellem mennesker

Lars Erik Larsen, professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab

Lars Erik Larsen har været med til at vurdere smitterisikoen for H5N8. Han har derfor også været en del af det hold, der står bag Statens Serum Instituts formulering af, at netop denne type fugleinfluenza ikke er farlig for mennesker, og at det ikke er sandsynligt med menneskelig smitte.

Han medgiver nu, at ordvalget kunne have været anderledes. For som eksemplet i Rusland viser, at det altså ikke usandsynligt, at mennesker bliver smittet med den farlige virus.

Ifølge Lars Erik Larsen har de danske sundhedsmyndigheder dog hele tiden været klar over, at der er en lille risiko for smitte hos mennesker.

- Men det kræver, at man eksponeres for rigtig, rigtig meget virus. Her snakker vi måske en besætning med 30-40.000 smittede fugle, og derfor har vi jo sagt, at det er så godt som usandsynligt at blive smittet, siger han.

- En meget alvorlig sæson

I Danmark har der i løbet af efteråret og vinteren været ekstraordinært mange udbrud af netop typen H5N8 rundt omkring i landet. Det har ført til aflivninger af store dyrehold.

Og i november hævede Fødevarestyrelsen risikoniveauet for fugleinfluenza i Danmark fra "meget lav" til "høj".

Lars Erik Larsen kalder det ”en meget alvorlig sæson”, og derfor skal man heller ikke negligere den kendsgerning, at der i Rusland er blevet registreret H5N8-smitte hos mennesker.

- Hvis en besætningsejer kommer ud i morgen tidlig, og der ligger en helt masse døde høns, skal man jo heller ikke gå rundt iblandt dem. Så skal man ringe til Fødevarestyrelsen, siger han.

Ingen pandemi-alarm

Men alarmklokkerne begynder først for alvor at ringe hos Lars Erik Larsen, hvis der kommer eksempler på smitte mellem mennesker. Hvilket smitteudbruddet i Rusland ikke er et eksempel på.

- Det er først dér, der er risiko for en pandemi, siger han.

I starten forestillede man sig heller ikke, at coronavirussen smittede mellem mennesker, eller at der var en pandemi under opsejling. Er der ikke risiko for at begå samme fejl igen?

- Nej, det synes jeg ikke. Med det kendskab, vi har til fugleinfluenza, er det meget, meget sjældent, det smitter mellem mennesker. Og det er først i det tilfælde, vi kalder rød alarm i forhold til risiko for en ny pandemi, siger Lars Erik Larsen.

Statens Serum Instituts pressetjeneste oplyser til TV 2, at de følger sagen nøje og afventer yderligere oplysninger fra Rusland om tilfældet gennem faglige kanaler.