Udland

Enorme elregninger og tomme hylder i Texas efter historisk snestorm

Præsident Joe Biden har lørdag højnet kriseniveauet i Texas til en katastrofesituation.

Søndag i sidste uge blev borgerne i den amerikanske stat Texas ramt af en snestorm med kolossale mængder sne og hårde frostgrader.

Og texanerne kæmper fortsat med efterdønningerne af det højst usædvanlige vejr i sydstaten. Først havde flere millioner borgere ingen strøm, og nu bliver nogle af dem, der havde strøm, mødt af astronomiske elregninger. Det skriver flere amerikanske medier.

Ifølge The Hill har en enkelt borger fået en elregning på mere end, hvad der svarer til 100.000 kroner, mens en anden har fået en på over 60.000. Andre har ”kun” oplevet, at regningen for deres toværelseshjem er steget fra omkring 800 kroner om måneden til over 18.000 for en enkelt måned.

De høje priser skyldes, at mange af de berørte borgere har haft såkaldt variable prisaftaler med elselskaberne. Det betyder, at da efterspørgslen på strøm til at opvarme huse steg, gjorde prisen det samme. Hos elselskabet Griddy steg prisen på en enkelt megawatttime således fra den almindelige sæsonpris på cirka 300 kroner til mere end 55.000 kroner.

Forinden havde selskabet advaret om mulige prisstigninger og rådet kunder til i denne uge at skifte til selskaber med en fast prisaftale. Problemet var bare, at flere selskaber ikke tog imod nye kunder.

Flere eludbydere siger nu, at de vil samarbejde med kunderne for at finde en løsning på, hvordan regninger kan blive betalt.

Tomme hylder i supermarkeder

Udfordringerne med strømmen er langtfra det eneste, der volder indbyggerne i Texas problemer.

Frustrerede borgere står i kø for at få adgang til rent vand. Mange har ikke rindende vand i deres hjem, fordi vandrør er sprunget i kulden.

Flere supermarkeder kæmper med at få mad på hylderne. Noget, den republikanske guvernør Greg Abbott har lovet at tage hånd om.

Man kan kigge længe i kataloget, før der igen er mad på hylderne.

Og selvom der efter en uge med forsinkelser nu er sendt mere end 1500 lastbiler på gaden, der skal få hylderne fyldt op, er forventningen ifølge NBC, at de hurtigt vil være tomme igen.

Der er lange køer til supermarkederne, hvor folk blot håber, at de kan få de vigtigste fornødenheder.

Et katastrofeområde

Mindst 40 personer menes at være omkommet i forbindelse med det hårde vejr, og allerede mandag erklærede præsident Joe Biden, at der var tale om en nødsituation i staten.

Lørdag oplyser Det Hvide Hus, at præsidenten har hævet kriseniveauet, så der nu er tale om en decideret katastrofe.

Helt konkret betyder det, at staten får øget assistance både i forhold til materiel og økonomi, så borgere eksempelvis bliver sikret midlertidige boliger.

Gennemsnitstemperaturen i Austin er 16 grader. 15. februar 2021 var der minus 13 grader. Arkivfoto.

Alle elselskaber i Texas er oppe at køre igen, men fredag morgen var næsten 200.000 hjem fortsat uden strøm, oplyser Reuters.

Samtidig havde borgere i 160 af statens 254 amter problemer med vandforsyningen.