Coronavirus

Brasiliansk mutation fundet i Sverige: - Det her er ikke mere end en gul alarm, siger dansk professor

Mutationen har ramt en brasiliansk storby hårdt, selvom en stor del af befolkningen i forvejen havde antistoffer. Den er endnu ikke fundet i Danmark.

De svenske myndigheder har konstateret fire tilfælde af den brasilianske coronavirus, P1, i regionen Gävleborg, som ligger 300 kilometer nord for Stockholm.

Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

På nuværende tidspunkt er myndighederne ikke klar over, hvor de fire personer, der kommer fra to forskellige familier, er blevet smittet, men der er ikke umiddelbart nogen kobling til Brasilien.

I første omgang vil det kun føre til yderligere smitteopsporing, men ifølge Expressen er der planer om at offentliggøre en række nye anbefalinger mandag.

Ingen grund til bekymring

I 2020 var den brasilianske storby Manaus gennem en voldsom første bølge, som efterfølgende gjorde, at omkring 60 procent af indbyggerne opbyggede antistoffer, men alligevel blev byen ramt hårdt af den brasilianske variant P1.

Men selvom man tilsyneladende ikke er beskyttet af antistofferne, maner Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, til besindighed.

- Det her er ikke mere end en gul alarm. Vi skal selvfølgelig være opmærksomme på det og observere, men der er ingen grund til yderligere bekymringer, siger han til TV 2.

Der findes to brasilianske varianter, P1 og P2, og begge varianter har den samme smitsomme mutation, som også den britiske variant, B117, har.

- Vores vacciner – særligt mRNA-vaccinerne fra Pfizer og Moderna – er effektive mod disse varianter, så vores bedste våben er bare få rullet de vacciner ud, siger Søren Riis Paludan.

Fortsat britisk dominans

I Danmark har vi også flere varianter af coronavirus, men den brasilianske er endnu ikke fundet.

Det er den smitsomme britiske mutation, B117, der i høj grad er den dominerende, og de danske sundhedsmyndigheder vurderer, at 80 procent af alle smittede i starten af marts vil være smittet med denne variant.

- Man kan bekymre sig om alt, men vi håndterer allerede den britiske variant godt, og den brasilianske har den samme smitsomme mutation, så jeg tror ikke, at den bliver en større udfordring herhjemme, siger Søren Riis Paludan.

Indtil nu er der konstateret 11 smittede med den sydafrikanske variant i Danmark. Den vurderes som både den britiske og den brasilianske variant at være mere smitsom end den første coronavirus, der ramte landet sidste år. Den frygtes dog at være mere modstandsdygtig over for antistoffer.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra de danske sundhedsmyndigheder, men de er endnu ikke vendt tilbage med svar.