Coronavirus

Biden tør ikke love normale tilstande inden næste jul – tre ting truer

Mutationer af coronavirussen og forsinkelser i vaccineproduktion betyder, at USA's præsident ikke tør love noget som helst.

Det er nu over et år siden, coronavirussen første gang blev konstateret herhjemme. På det tidspunkt var det nok de færreste, der tænkte, at den stadig ville være her til jul og have en alvorlig indflydelse på den måde, vi fejrede højtiden på.

Men nu lyder budskabet fra USA's præsident, Joe Biden, at man i hvert fald i USA heller ikke skal være sikker på, at næste julefejring om ti måneder kan foregå udenfor skyggen af coronavirus.

- Om Gud vil det bliver den jul anderledes end den seneste, men det kan jeg ikke love jer. Jeg kan ikke give jer en dato, for hvornår denne krise vil være slut, sagde han natten til lørdag dansk tid, hvor han var på besøg på en Pfizer-fabrik i delstaten Michigan ifølge New York Times.

Meldingen kommer, selvom USA's vaccineindsats skrider relativt hurtigt frem. 12 procent af amerikanerne har fået første stik, mens godt 5 procent er færdigvaccinerede. De tilsvarende tal i Danmark lyder på omkring 5 og 3 procent.

Og i lighed med Danmark regner amerikanerne med at have kunnet tilbyde vaccine til alle voksne til sommer.

Når Joe Biden alligevel ikke tør sige, at USA vil være tilbage til normale tilstande til jul, skyldes det tre forskellige ting, sagde han i talen.

Muterede versioner af virussen

Den første og største bekymring for Joe Biden, som det også er for myndighederne herhjemme, er muterede versioner af virussen. Det gælder mere smitsomme versioner som B117, den britiske variant, som er blevet den dominerende herhjemme, og som er den direkte årsag til, at myndighederne endnu ikke har slækket på de kraftige restriktioner.

Men det gælder også mulige fremtidige mutationer, som kan vise sig at være resistente over for vacciner. Senest har eksempelvis den sydafrikanske variant af virussen skabt stor bekymring, fordi der var frygt for, at den var resistent over for i hvert fald nogle af de godkendte vacciner.

Det har vist sig formentlig ikke at være tilfældet, men risikoen for, at vaccinerne pludselig kan være ineffektive, er noget af det, der får Biden til at mane til besindighed.

- Der er andre varianter af virussen derude. Situationen kan ændre sig, sagde Biden, og hans toprådgiver på området, Anthony Fauci, supplerede fredag:

- Vi skal være smidige og klar til at justere vores vaccineproduktion mod de mutationer, der kan opstå og blive dominerende, sagde han ifølge New York Post.

Problemer i vaccineproduktionen

Noget andet, der bekymrer den nyindsatte præsident, er produktionen af vacciner. I Europa har vi allerede oplevet flere forsinkelser i leverancerne, da firmaer som Pfizer/BioNtech og Moderna har skullet omlægge deres produktion.

I USA er de netop nu ramt af meget strenge vinterstorme, som har hærget store dele af landet og blandt andet lagt store dele af delstaten Texas ned. Det betyder, at seks millioner doser vaccine lige nu har hobet sig op i lagre rundt omkring i landet, fordi folk ikke har kunnet komme frem til planlagte vaccinationer.

Den pukkel bliver der nu gjort en særlig indsats for at komme igennem, og der blev også så sent som fredag annonceret en række nye vaccinationscentre. Men forsinkelser i produktionen og pludselige kriser som de igangværende storme er noget af det, der kan rykke ved den amerikanske tidsplan, lyder det fra Biden.

Den globale situation

I Danmark har vi vaccineret relativt få sammenlignet med lande som USA, Storbritannien og Israel. Men vi er langt foran størstedelen af verdens fattigere lande, som knap har taget hul på vaccineindsatsen. Og det er ikke bare et problem for de lande, siger Biden, men for hele verden.

- Det er ikke nok, at vi finder kure for amerikanere. Vi kan ikke bygge en mur eller et hegn, der er højt nok til at holde en pandemi ude, sagde han i sin tale i Michigan.

Hans budskab er altså, at før vaccineindsatsen for alvor kommer i gang i hele verden, kan man ikke love normale tilstande i et land som USA, selv når alle voksne er tilbudt vaccine.

Det skyldes dels, at et relativt stort antal amerikanere ikke ønsker at tage imod vaccinen og dermed vil være sårbare over for nye udbrud. Nyhedsbureaet AP lavede 10. februar en meningsmåling, der viste, at en tredjedel af amerikanerne "formentlig" eller "helt sikkert" ikke vil tage imod en vaccine.

Så længe, at virussen bliver ved med at have mulighed for at mutere, kan den sprede sig og trives nogle steder i verden. Det kan altså betyde, at selv "færdigvaccinerede" lande kan være sårbare for virussen, hvis den kommer ind i landet igen i en muteret form, som vaccinen ikke er effektiv imod.