Udland

USA er tilbage på Europas side, siger Biden

Joe Biden garanterede fredag, at USA vil leve op til NATO's musketered.

- USA er tilbage.

Sådan lød løftet til de europæiske lande, da Joe Biden fredag talte ved en sikkerhedskonference, der traditionelt foregår i den tyske by München, men i denne coronatid afholdes virtuelt.

Forinden havde den amerikanske præsident holdt sit første møde med lederne af G7-landene, som udover USA er Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien.

- Jeg ved, at de seneste år har belastet og testet vores transatlantiske forhold. Men USA er fast besluttet på at vinde vores position tilbage som et pålideligt lederskab, siger Joe Biden ifølge Reuters.

Det er nye toner fra den amerikanske præsident i forhold til forgængeren, Donald Trump, der slog sig op på sin ’Amerika Først’-politik.

Og det glæder Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, der mener, at Joe Bidens ord har forenet den vestlige verden igen.

- Som I har set og hørt, er USA tilbage som den frie verdens leder, og det er fantastisk, siger Boris Johnson.

Garanterer NATO's musketered

Siden Joe Biden overtog præsidentembedet i USA 20. januar, har han blandt andet omgjort en beslutning fra Donald Trump om at trække amerikanske soldater hjem fra Tyskland.

I den forbindelse siger han, at det amerikanske militær har indledt en omfattende evaluering af militærets position rundt omkring i verden.

Samtidig forsikrede Joe Biden om USA’s fortsatte engagement i NATO:

- USA er fuldt ud dedikeret til vores NATO-alliance, og jeg er glad for jeres voksende investeringer i militære kapaciteter, der muliggør vores fælles forsvar, sagde Joe Biden.

Han lovede også at leve op til NATo-traktatens artikel fem, den såkaldte musketered, der siger, at et angreb på ét NATO-land er et angreb på alle.

- Det er vores urokkelige løfte, lød det.

Trump og musketereden

Mens Joe Biden klart udtaler sin opbakning til artikel fem efter en måned i Det Hvide Hus, måtte de øvrige NATO-lande vente betydeligt længere, da Donald Trump blev præsident i 2017.

Han fik ellers en opsagt mulighed på et topmøde i Bruxelles fire måneder inde i sin første og hidtil eneste præsidentperiode, men han undlod at give sin utvetydige støtte til musketereden.

Siden erkendte han dog ved flere lejligheder, når han blev direkte spurgt af journalister, at USA var forpligtet af artikel fem. Men først i juli samme år udtalte han endelig i en officiel tale sin uforbeholdne opbakning.

Den på det tidspunkt relativt nytiltrådte præsident havde flere gange rystet forsvarsalliancen, blandt andet ved at kalde den "forældet", men også ved at true med at trække USA helt ud af samarbejdet.

USA blev dog i NATO, selvom Donald Trump var åbenlyst frustreret over flere europæiske landes økonomiske bidrag til alliancen.