Her river glad Nasa-chef plan B i stykker

Forskningschef hos NASA, Thomas Zurbuchen, var tydelig lettet, da han mødte pressen og skulle forklare Mars-missionens sjældne succes. 

Kun 40 procent af alle missioner til Mars har været succesfulde.

Derfor var der jubelscener i NASA's hovedkvarter, da det lykkedes at lande køretøjet Perseverance på Mars torsdag aften.

Her skal robotten forsøge at kaste lys over en række ubesvarede spørgsmål om den røde planet. Blandt andet om der er eller har været liv, og derudover skal robotten tage prøver, man håber på et tidspunkt at kunne transportere tilbage til Jorden.

Forskningschef hos NASA, Thomas Zurbuchen, var eksemplet på de lettede medarbejdere i rumfartsorganisationen, da han ved et efterfølgende pressemøde skulle forklare Mars-missionens sjældne succes.

Her stod han for et sandt tv-øjeblik.

- I skal vide, at hver gang vi foretager en opsendelse eller en landing, har vi to planer. Den ene plan er det, vi ønsker at gøre, og så er der den her anden plan, som er lige her: Det er nemlig plan B, sagde Zurbuchen idet han viftede med nødstrategien:

- Nu kan vi gøre sådan her med plan B, lød det fra NASA-chefen, idet han rev den næstbedste plan over.

Et af de mest afgørende øjeblikke nogensinde

Perseverance har foretaget en rejse på 471 millioner kilometer, der har taget mere end et halvt år.

Og NASA tøvede ikke med at beskrive bedriften i store vendinger:

- Landingen er et af de altafgørende øjeblikke for NASA, USA og rumekspeditioner generelt. Det er en mission, der kan omskrive vores lærebøger, sagde fungerende leder af NASA, Steve Jurczyk:

- Mars-missionen legemliggør vores lands ånd om at holde ud i de selv mest udfordrende situationer, inspirere og fremme videnskab og udforskning. Missionen personificerer det menneskelige ideal om at stræbe efter mere i fremtiden og vil hjælpe os med at tilrettelægge den fremtidige udforskning af den røde planet i 2030'erne.

USA's præsident, Joe Biden, ringede umiddelbart efter landingen af Perseverance til Jurczyk og lykønskede de tusinder af mennesker involveret i rum-missionen.

På Twitter uddyber Biden, at rummissionens succes beviser, at intet er umuligt med videnskabens kraft og amerikansk opfindsomhed.

Øger chance for bemandet mission

Torsdagens succesfulde landing øger chancen for at få en bemandet mission til Mars. Det vurderer Peter Norsk, tidligere forskningsleder i NASAs rumfysiologiske forskning.

- NASA har en klar tidsplan om at landsætte mennesker på Mars i midten af 2030'erne, og den her landing sandsynliggør, at den tidsplan kan holdes, siger han til TV 2.

Peter Norsk henviser til, at sikkerheden øges for astronauter for hver gang, man har lavet en sikker landing. Hertil kommer de opdagelser, som Perseverance kommer til at lave, og nye informationer om, hvor på overfladen, at der vil være de mest optimale landingssteder for astronauter i fremtiden.

Der er gennem tiden sendt et del missioner - alle uden mennesker - til Mars. I 1971 landede det første menneskeskabte objekt på Mars, der fungerede i 20 sekunder, inden det gik i stykker. Det var Sovjetunionen, der stod bag.

Fem år senere sendte USA en robot derop, der fungerede et par år. Men i 1997 landede en såkaldt rover, der er en robot, der kan bevæge sig på overfladen, der skulle undersøge Mars' geologi. Det var den såkaldte Pathfinder-mission, som USA stod bag.